Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola
Magyar
Magyar
Német
Német
Diákhonlap
Videók
 

2016/2017-es tanév

 • Tabló 1

  Ballagás 2017

  2017. június 21-én a 8. osztályos tanulóink ballagásával ünnepélyes keretek között zártuk a 2016/2017. tanévet.

  Ízelítőül megtekinthettek néhány képet az elballagott osztályokról.

  További képek ide kattintva tekinthetők meg!

  A galéria 19 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, augusztus 15 - 09:24

 • 01

  Retro tábor – 2017 nyara

  Idén első ízben került megrendezésre iskolánk Retro tábora, ami nem csak a nevében, hanem programjaiban is a régi szép nyári emlékeket idézte. Klasszikus faházas szállásokban pihenve a nap fáradalmait, rengeteg élménnyel gazdagodtak gyermekeink. Volt itt minden, a discótól a kertmoziig, a reggeli tornától a vizibicikliig, sok felejthetetlen pillanat, ami visszaidézte a régmúlt hangulatát.
  Reméljük, hagyományt teremtünk és jövőre is sok tanulónknak nyújt majd remek kikapcsolódást a tábor!

  Simon Péter, táborvezető

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, szeptember 1 - 11:58

 • 01

  Hajós-nap, családi nap 2017. június 15.

  Az idei tanév utolsó napján is megtartottuk hagyományos, tanévet búcsúztató programunkat, a Hajós napot. Ez egyben családi nap is: sokan jöttek el a szülők, nagyszülők, tesók, unokatesók közül is. De találkoztunk leendő elsőssel és olyan itt végzett tanulóval is, aki már gimnazista, de soha nem hagyja ki ezt a napot.
  Rengeteg program közül lehetett választani: ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, népi gyermekjátékok, karaoke. Az iskola különböző csoportjai is bemutathatták tudásukat: színjátszó, tehetséggondozó, kórus, rocky stb. Sportprogramok és kézműves foglalkozások is szerepeltek a lehetőségek között.
  Aki saját készítésű pizzát szeretett volna enni, megsüthette. Aki inkább a szülők által készített szendvicseket és sütiket ette, az sem maradt éhen. De még vattacukor, fagyi és kürtős kalács is volt.

  Köszönjük a segítő kollégáknak, szülőknek, hogy újra jól érezhették magukat a gyerekek! Mindenkinek jó vakációt kívánunk!

  A szervezők: Körös Krisztina, Tamásiné Sz. Ildikó

  A galéria 11 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, június 23 - 09:20

 • Városnézés esőben

  Pozsonyi kirándulás 7.a osztály

  2017. június 10-én a 7. a osztály tanulmányi kiránduláson vett részt Pozsonyban. Reggel 5 órakor találkoztunk a Keleti pályaudvaron, ahonnan a Jan Jesenius nemzetközi vonattal indultunk. Délelőtt magyar nyelvű idegenvezetővel megismerkedtünk Pozsony nevezetességeivel. Délután hajókiránduláson vettünk részt, ahol a Duna és a Morva folyók találkozásánál lévő dévényi vár romjait tekintettük meg. Vidám, kellemes napot töltöttünk el együtt.

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, június 21 - 11:57

 • 01

  Látogatás a Siemens Zrt.-nél

  2017. június 6-án a nyolcadik évfolyam látogatást tett a Siemens Gizella úti Székházában. A célnyelvi civilizáció tantárgyunk egyik témája nyolcadik évfolyamon a Magyarországon jelen lévő nagyvállalatok megismerése. A cég kommunikációs igazgatója tartott előadást a gyerekeknek a cég történetéről, tevékenységéről , a hozzá kapcsolódó innovációs fejlesztésekről. A képzési központ igazgatója a duális képzést, a központban folyó elméleti és gyakorlati oktatás helyszíneit mutatta be, majd az épületek tetején kialakított zöld tetőt is bejárhattuk.

  A tanulók képet kaphattak a Siemensben folyó munkavégzésről, hallottak a kutatási projektekről és a karrierlehetősekről , környezetvédelemről is, ami gondolatébresztőként is szolgálhatott számukra a továbbtanulás kezdetén.

  A látogató csoport nevében Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, június 16 - 12:49

 • 01

  Nyelvi tehetséggondozó hétvége a 8. évfolyamon

  Szervező: Molnár Márta intézményvezető, némettanár.
  A szabadidős program megvalósításában Ludányiné Rajna Gabriella tanárnő segített.

  A programot a pályázati kiírásnak megfelelően alakítottuk ki. Célunk volt, hogy olyan nyelvi programot szervezzünk, melyben megismertetjük tehetséges tanítványaikat a középfokú nyelvvizsga (KER B2 szint) feladattípusaival és azokat gyakorolják is. Két nyelvvizsga típust választottam ki, a GOETHE Intézet és az Osztrák Intézet B2-es szintű vizsgáját, mivel tanulóink elsősorban ezek közül választanak.

  Mindkét fent említett típusnak minden feladatát értelmeztem a tanulókkal és a korábban már tanult tanulási stratégiák mellett újabbakat ismertek meg a tanulók. Javaslatokat kaptak a szövegértéshez (olvasott, hallott), páros és csoportmunkában gyakorolták a szóbeli és írásbeli feladattípusokat is. Ismertettem az egyes feladatok pontozási rendszerét is, mely nem mindig magától értetődik. Minden tanuló felmérhette, jelenleg milyen szinten áll. Sok hasonló hasznos tanulásmódszertani anyaggal gazdagodtak a tehetséges tanítványok.
  A kerékpártúrára kikapcsolódásként a Naplás-tóhoz mentünk. A tanítványok és szüleik is hasznosnak találták a gazdagító programpárt.
  A programról a videós összeállítást (ide kattintva elérhető) Lengyel Balázs 8.b-s tanuló készítette.

  A galéria 13 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, június 15 - 12:33

 • 1

  Tehetséggondozó nyelvi hétvége 7. évfolyamos tanulók részére

  2017. május 26-28. között német nyelvből tehetséges 7. évfolyamos tanulóink számára a nyelvi készségek komplex fejlesztésére német nyelvi hétvégét szerveztünk Gárdonyban. A program során Gudrun Pausewang: Die Wolke c. ifjúsági regényének néhány részletét dolgoztuk fel, valamint az ebből készült filmet tekintettük meg a tanulókkal, mindkettőt természetesen német nyelven. A nyelvi hétvége nagyon sokféle módot teremtett arra, hogy tanulóink nyelvi készségei komplex módon, ezzel együtt élményszerűen, a tanulók érdeklődési körét is figyelembe véve fejlődjenek.
  A regényrészletek olvasása és a film megtekintése, illetve megbeszélése, feldolgozása során csiszoltuk a gyerekek szövegértési, beszéd- és íráskészségét, de belekóstoltunk az anyaghoz kapcsolódó más műveltségterületek érdekes témáiba is, pl. kémia: Atommaus, földrajz, környezetvédelem: atomerőművek, atomhulladék, történelem és társadalomismeret: Csernobil 1986, illetve voltak a biológia, ének-zene, technika tantárgyakat érintő feladatok is.
  A feladatokat úgy állítottuk össze, hogy a tanulói együttműködést is fejlesszék, erősítsék egymás és a közösség iránti érzékenységüket, odafigyelésüket.
  A foglalkozások közötti szünetekben a gyerekek szabadidős tevékenységet (pl. sport, játék, tóparti séta) végezhettek a szállás játszóudvarán, ill. az ideális helyszínnek bizonyuló Velencei-tóparton.
  A nyelvi hétvégén a tanulók és pedagógusok utazását, szállását és étkezését 100 %.ban a MATEHETSZ NTP-HTSZ-M_16-A-0001 sz. pályázatából finanszíroztuk.
  A program teljes egészét szakmai szempontból és a tanulói visszajelzések, élménybeszámolók alapján is nagyon sikeresnek könyvelhetjük el.
  Az érdeklődők a Hajós-napon megtekinthetnek a nyelvi hétvégén készült fotókból egy zenés összeállítást.

  Kaposvári Zdenka és Juhászné Bóka Szilvia szervező tanárok

  A galéria 9 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, június 13 - 13:45

 • 01

  Újra bolhapiac!

  Fergeteges csere-bere vásár volt péntek délután a sportudvaron. Régi játékok, ékszerek, focikártyák cseréltek gazdát a gyermeknapi bolhapiacon. Sőt az élelmesebbek megunt, kinőtt ruháikat is elhozták, hátha megtetszik valakinek. A nagy melegben az alkalmi limonádé-árusoknak is nagy sikerük volt!

  A galéria 11 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, június 6 - 13:29

 • A diákcsere résztvevői / Die Teilnehmer des Austauschprogrammes

  Csereút 2017

  2017-ben is csereutat szervezett iskolánk, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Idei 8.-os partneriskolánk a Realschule Kressbronn. Csodálatos élményekkel gazdagodtunk mi, magyarok is. Számos látványosságot meglátogattunk, mint például a budai várnegyedet, a Parlamentet, az Erzsébet-kilátót és idén lehetőség adódott Hollókőt is meglátogatni és a magyar múlttal jobban megismerkedni. Utolsó programként tettünk egy hajóutat a Dunán. Ezeken kívül számos programon vettünk részt, nem csak az iskolával.

  A csereútról készült videót ide kattintva tekinthetik meg.

  Im Jahre 2017 hat unsere Schule wieder ein Austauschprogramm organisiert. Unsere Partnerschule war die Realschule in Kressbronn. Wir wurden mit wunderschönen Erlebnissen reicher. Wir haben zahlreiche Sehenswürdigkeiten besichtigt. Zum Beispiel das Burgviertel in Buda, das Parlament, den Elisabeth Aussichtsturm und wir hatten die Möglichkeit, nach Rabenstein zu fahren und die ungarische Vergangenheit und Kultur besser zu erkennen. Als letztes Programm haben wir an einer Schifffahrt auf der Donau teilgenommen. Außer dieser Programme haben wir viele Nachmittagsprogramme zusammen erlebt.

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, április 25 - 07:17

 • 1

  Arany János témanap

  2017. március 2-án volt Arany János születésének 200. évfordulója. Iskolánkban március 7-én Arany János-témanappal emlékeztünk a költőre, felidézve életét és műveit.
  Az aulában Arany Jánosról szóló képek és idézetek fogadták a gyerekeket, valamint egy irodalmi pályázat, melynek elkészítésére egy hetük volt a gyerekeknek.
  Március 7-én a harmadik órában a „nagyok” (ötödiktől nyolcadikig) meglátogatták az alsó tagozatosokat és osztályonként más-más módon felkészülve Arany-verseket olvastak fel egymásnak. Több osztály prezentációt készített Arany János életéből, voltak, akik vetélkedőt állítottak össze az alsósoknak, akik nagy szeretettel fogadták a nagyok műsorát.
  A negyedik órában a felső tagozatosok a Zichy Szín-Műhely előadásában Arany -balladákat láthattak, a színháznak berendezett tornateremben.
  A nagyobbak szinte együtt szavalták a színészekkel A walesi bárdokat, a Mátyás anyját, a Szondi két apródját, sokuknak ismerős volt az Ágnes asszony, a Tetemre hívás és talán a Híd-avatás is.
  Az ismert balladákon kívül olyan művek is elhangzottak, amelyeket nem szavalunk olyan gyakran, talán nem is ismerjük mindegyiket, de a színészek kifejező játéka által még azokat is megértette a közönség. Íme, néhány gondolat a gyerekek véleményeiből:
  „Mivel ezeket a balladákat nem ismertem, végig figyeltem. A történeteket én elég érdekesnek találtam. Szerintem a színészek nagyon jók voltak, tökéletesen előadták az őrületet és a szomorúságot.”
  „A színészeken látni lehetett, hogy beleélik magukat és élvezik, amit csinálnak.” „Nekem nagyon tetszett az előadás, különösen az árnyjáték.”
  „Érdekes volt Zichy Mihály története”
  „Nagyon tetszett, hogy volt vetítés, és hogy az előadás után volt lehetőségünk beszélgetni a színészekkel. A fuvolás dalok is nagyon szépek voltak.”
  „A színészek nagy átéléssel adták elő Arany műveit. A beszélgetésen több dolgot is megtudtunk a színészi pályáról.”
  Az előadás után az érdeklődő tanulók kellemes hangulatú beszélgetésen vehettek részt, ahol a színészek közvetlenül, kedvesen meséltek nekik a próbákról, a szövegtanulásról, arról, hogy hogyan lettek színészek és szeretik-e, amit csinálnak. Őszintén válaszoltak a gyerekek kérdéseire és oldott, vidám hangulatú beszélgetéssel vezették be tanulóinkat a színház világába.
  Délután a könyvtárban rendeztük meg a balladamondó versenyt, ahol ismét Arany-balladák hangzottak el, ezúttal a gyerekek előadásában. A versmondó gyerekek évről évre beleélik magukat annak a balladának a világába, amellyel felkészülnek és igyekeznek átadni társaiknak is a kiválasztott balladák hangulatát.

  Eredmények:
  Első helyezést ért el Csáki Sára, megosztott második helyezést pedig Ambrus Kincső és Kozsán Balázs.
  Az irodalmi vetélkedőre 11 pályázat érkezett, az alábbi csapatok oldották meg kiválóan a feladatlapot:
  1. Hegyi Rozália, Husztik Veronika, Adamik Hanga, Sugatagi Klára, Tegzes Helga
  2. Kocsis Johanna, Dárdai Náda
  3. Rátonyi-Szabó Zsófi, Márkosz, Varga Bálint, Csenge, Panka 3.a
  4. Patrik, Ármin 2.b
  5. Csáki Borbála, Kőrös Kata, Sávos Zsófia, Baranyi Viola, Tegzes Eszter
  6. Taczmann Bence, Egri-Dalmadi András, Fülöp Fanni, Baditz Bori
  7. Maróti-Agóts Mátyás, Tóth Ágnes, Zsembery András, Nagy Bod Mihály, Gigler Frigyes
  8. Varga Zita, Pál Emma, Petri Zsófia, Maróti Anna, Grenczer Zita
  9. Aranyérem csapat
  10. Irodalomművészek (Hlatki Bogárka, Köles Karolina, Varga Nilla, Kovács Ádám, Nyitrai Máté)
  11. Kerekes Kinga

  Az iskola magyartanárainak nevében: Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia szervező tanár

  A galéria 10 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, június 26 - 11:46

 • 01

  Március 15-i megemlékezés

  Március 15-ei megemlékezésünket március 14-én kedden az alsó évfolyamnak a 4. órában és a felső évfolyamnak az 5. órában tartottuk. A műsort a 7. a osztályos tanulók adták elő.

  A galéria 20 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, április 6 - 10:28

 • 01

  Microsoft Innovatív Iskolák

  Iskolánk a tanév elején kapcsolódott be a Microsoft Innovatív Iskola programjába.

  A program részét képezi többek között az intézményvezetőknek szóló 10 alkalmas vezetői tréning, az informatika- illetve az érdeklődő tanároknak és a rendszergazdának szóló képzések, valamint az AKG által nyújtott IKT-val támogatott óralátogatási lehetőségek.

  2017. március 25-én, szombaton iskolánk pedagógusai (15 fő) a hajdúszoboszlói Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában továbbképzésen vettek részt.

  A továbbképzés céljai voltak:

  - infokommunikációs ismereteink bővítése, gyakorlati ismeretek szerzése e téren,
  - kapcsolataink bővítése, betekintés egy fővároson kívüli intézmény életébe,
  - közösségépítés.

  A képzés során csoportos foglalkozások során megismerkedtünk a Smart tábla programjával valamint a Redmenta és Kahoot programokkal.

  A Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával a Microsoft Innovatív Iskolák program keretében alakítottunk ki munkakapcsolatot.

  Köszönjük a fogadó intézmény igazgatójának, Erdei Gyulának és kollégáinak a szombati továbbképzési lehetőséget.

  Következő lépésként a Microsoft Innovatív Tanárok egyik képzője a Classroom és OneNote megoldásokat mutatja be az érdeklődő pedagógusainknak.

  Molnár Márta
  intézményvezető

  A galéria 10 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, április 6 - 12:17

 • 01

  DFU -Seminar - Szakmai nap

  A Kétnyelvű Iskoláért Egyesület általános iskolai német nyelvi szekciója a Zentralstelle für Auslandschulwesen együttműködésével 2017. március 2-án szakmai napot szervezett a németül tanított szaktárgyak tanítása témában. A szervezésről és a rendezvény helyszínéről a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gondoskodott.

  A rendezvényen 12 iskola 38 pedagógusa vett részt, olyan tanítók és szaktanárok, akik a német nyelv tanítása mellett németül, illetve két nyelven szaktárgyakat is oktatnak.

  A megnyitón Molnár Márta igazgatónő, a KIE általános iskolai német nyelvi szekciójának vezetője köszöntötte a résztvevőket, ismertette a nap programját, illetve tájékoztatta az intézmények képviselőit az egyesület munkájáról, az aktuális feladatokról.

  Ezt követően Claudia Gust, a ZfA szaktanácsadója előadást tartott, majd szakmai beszélgetést és workshopot vezetett a német nyelven tanított tantárgyak tanításának aktualitásai, nehézségei témakörben; illetve módszereket, tapasztalatokat, megoldási javaslatokat mutatott be különböző tantárgyak jó gyakorlatain keresztül.

  Zárásképpen a résztvevők átvették a ZfA által kiállított továbbképzési tanúsítványokat, egyúttal igényt fogalmaztak meg hasonló fórumok megrendezésére a jövőben is. A pedagógusok javaslatokat is tehettek arra, milyen témában és formában várnak a német nyelvi szaktárgyi oktatásban további inspirációt és segítséget.

  Molnár Márta intézményvezető

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, március 14 - 14:35

 • 01

  Pécsi Rita előadása - Érzelmi Intelligencia

  2017. január 9-én, hétfőn 17:00 órai kezdettel Pécsi Rita neveléskutató a gyermekek érzelmi intelligenciája témában előadást tartott a pedagógusok és az érdeklődő szülők számára iskolánkban:
  Miért nem működik a "Százszor megmondtam!" ?
  Mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal?
  Miért nem működik, pedig százszor is elmondjuk?
  Mekkora az IQ szerepe az életben való boldogulásban?
  Ezekre a kérdésekre kerestük a választ annak a tükrében, hogy a sikeres nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia fejlesztése lehet.

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, március 1 - 14:46

 • 01

  A magyar kultúra napja

  A magyar kultúra napját, a Himnusz születésnapját (január 22.) idén szerettük volna különleges módon megünnepelni. Terveink szerint elhagytuk volna az iskolát a felsős tanulókkal és különböző helyszíneken (posta, könyvesbolt, Hősök tere, óvoda, a város különböző pontjai) "állítottuk volna meg" az embereket hétköznapi tevékenységük közben és versekkel, prózai szövegekkel, énekekkel hívtuk volna fel figyelmüket a magyar kultúrára. Mivel a veronai busztragédia az ezt megelőző hétvégén történt, ezért a nemzeti gyásznapon nem tartottuk volna helyesnek programunk lebonyolítását. Csak két osztály, a 6.a és 6.b látogatott el az előre megbeszélt módon közeli óvodákba, ahol nagy szeretettel fogadták a kicsik a nagyokat; tanulóink versekkel, mesékkel lepték meg az ovisokat.
  Ez a két látogatás jól sikerült, a többi felsős osztály tanulói pedig saját alsós osztályainkba látogattak el, és a kicsiknek mondták el verseiket.
  Az iskolarádióban pedig a 7. b osztályos tanulók mondták el a Himnuszt és meséltek diáktársaiknak a magyar kultúra napjának születéséről, az ezen a napon átadott pedagógus - kitüntetésekről és az országszerte megrendezett megemlékezésekről.
  Reméljük, hogy tanulóinkban így is elmélyül ez a lassan hagyománnyá váló emléknap és reméljük, hogy mindig nyitottak lesznek a magyar kultúra befogadására.

  Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia
  szervező tanár

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, március 1 - 13:37

 • 01

  Farsang a jégen - 2017.

  Kedves Szülők!

  Köszönetünket szeretnénk kifejezni ebben a tanévben is azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, akik a jeges farsangon segítettek az italok, ételek beszerzésében és elkészítésében, akik a szállítás gondjait oldották meg, akik a rendezvényen a büfét működtették, továbbá köszönet a játékos sportverseny lebonyolításáért és a szülők koordinálásáért.

  Köszönjük, hogy az édesanyák finomabbnál finomabb süteményekkel járultak hozzá a büfé kínálatához, és a tombolatárgyakkal fokozták a gyerekek örömét.

  Köszönjük kollégáinknak a segítséget, az együttműködést, akik nélkül ez a farsang nem jött volna létre.

  Budapest, 2017. február 7.

  Köszönettel

  az iskolavezetőség és a szervezők

  A galéria 28 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, február 8 - 14:45

 • 01

  Felsős vers- és prózamondó verseny

  A hagyományos iskolai vers- és prózamondó versenyre ebben az évben is lelkes szavalni vágyó tanulók jelentkeztek. Az előadott művek között mind vidám, mind komoly hangvételű szépirodalmi alkotások is elhangzottak. A versenyzők közül minden kategóriában találtunk olyan tanulót, aki méltó módon képviselheti iskolánkat a kerületi versenyen:
  5-6. vers kategóriában: Klincsek Dalma 5.b
  5-6. próza kategóriában: Stopp Blanka 5.b
  7-8. vers kategóriában: Szűts Emese 8.b
  7-8.próza: Pleszkáts Áron 7.a

  Köszönjük a részvételt minden tanulónak, gratulálunk a nyerteseknek és várjuk a jelentkezőket a márciusi balladamondó-versenyre!

  Az iskola magyartanárai

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, március 1 - 14:41

 • 01

  Elsősegély- oktatás a 4. évfolyamon

  2017. január 2-án a 4. évfolyam környezetismeret óráira látogatott el hozzánk az Országos Mentőszolgálattól Néninger Tibor, mentőtiszt. A gyerekek játékos és tevékenységközpontú óra keretén belül sajátíthatták el az alapvető elsősegélynyújtási gyakorlatokat, ismereteket. Az oktátás legfőbb célja az volt, hogy a gyerekek képesek legyenek a bajbajutottak állapotát önállóan felmérni,a beteget alapszinten ellátni, a mentőt szakszerűen értesíteni, és ha szükséges, az újraélesztést megkezdeni. A tanév pedagógiai céljának elérését abban segítette, hogy az egyéni és társas felelősség kialakítását erősítette. A tanulási folyamatot sikeressé és élményszerűvé tette a külsős, szakmabeli személy előadása, melyet szívesen fogadtak a gyerekek.

  A galéria 17 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, február 3 - 11:33

 • Tehetséggondozó csoport a postakocsikkal

  Tehetséggondozás a Postamúzeumban

  A Tehetséggondozó csoport 2016. november 24-i foglalkozása külső helyszínen, a Postamúzeumban (Benczúr utca 27.) került megszervezésre. Az előző foglalkozások témája a kommunikáció volt, így a Posta mint egy kommunikációs színtér kiváló lehetőséget nyújtott a régi korok néhány kommunikációs formájának a megismerésére: távirat, csőposta, telefonközpont. Kipróbáltuk a morzét, hallgattunk mesetelefont, pénzes zsákot zártunk le magyar innovációjú lakattal, stb.

  A galéria 2 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, január 20 - 08:24

 • 01

  Tehetséggondozás tartalmi személyre szabással

  A tanórai tehetséggondozás egyik lehetséges változatát, a tanulói érdeklődésre építő kontextuális perszonalizációt próbálták ki a 4.a osztályos tanulók környezetismeret óra keretében, Bódizs Anikó tanító vezetése által. A tanuló egyéni érdeklődési körére építő megközelítés nagymértékben az előzetes tanulói tudáson alapszik (Sass, és Bodnár, 2015). A következő képek jól visszaadják, hogy a tanórán a tanulási folyamatok középpontjában itt a tanuló áll, és a tanulók három alapszükségletét veszi figyelembe: a kompetenciaérzetet, az autonómiát és a társas kapcsolatok nyújtotta biztonságos tanulási környezetet (Hartinger és Fölling-Albers, 2002). A foglalkozást két negyedikes diák, Kovács Réka és Molnár Zorka tartotta, a színek témakörben. Olyan természetes alapanyagú festékeket állítottak elő tanórán csoportmunkában, amivel aztán festeni is tudtak.

  A galéria 14 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, január 20 - 10:25

 • 1

  Tehetséggondozás – 3D modellezés

  A Zuglói Hajós Tehetségpont és a Gábor Dénes Tehetségpont együttműködése lehetőséget kínált néhány tehetséges, a 3D modellezés iránt érdeklődő tanulónak a Blender 3D software modellező felületének megismerésére, alapszintű használatának elsajátítására. A félév során október, november és december folyamán három alkalommal tanulóink a számítástechnika-teremben Berecz Antónia Klára, az Alap- és Műszaki Tudományi Intézet főiskolai adjunktusának vezetése által fejlesztették térlátásukat, lényeglátásukat, a két kéz egymástól független koordinált mozgását.

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, január 18 - 08:30

 • 01

  Karácsonyi hangverseny

  2016. december 20-án 16:00 órai kezdettel tartottuk hagyományos karácsonyváró hangversenyünket a Zuglói Evangélikus Gyülekezet templomában. Iskolánk tanulói és énekkara betlehemes, énekes, hangszeres és verses összeállítással teremtettek meghitt ünnepi hangulatot.

  Köszönjük minden résztvevőnek és felkészítőnek a tartalmas műsort!

  A galéria 33 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, január 13 - 09:10

 • 01

  Zuglói “Jó tanuló, jó sportoló” pályázat - kitüntetés

  2015-16-os teljesítménye alapján 12 zuglói diák vehette át Karácsony Gergely polgármestertől és Rozgonyi Zoltán alpolgármestertől a “Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetést.
  Iskolánkból ezt a kitüntető címet Kozsán Balázs, 7a osztályos tanuló eddigi országos és európai eredményeiért (karate) már második alkalommal kapta meg.
  Bővebb információ ide kattintva olvasható.

  Balázs a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj” birtokosa is.

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, január 5 - 11:14

 • 01

  Madách verseny 2016.

  2016. december 1-jén a Madách Imre Gimnázium által megrendezett német nyelvi csapatversenyen iskolánk 8. osztályos tanulóinak több csapata vett részt. A verseny témája a reformáció volt.

  „A versenyen szövegértést és különböző reformációhoz kapcsolódó feladatokat kellett megoldanunk. Az utolsó feladat egy 2 perces jelentet előadása vagy szinkronizálása volt a Luther című filmhez. Mi a szinkronizálást választottuk, amit olyan jól oldottunk meg, hogy a többi csapat előtt az 1. helyezést sikerült elhoznunk. Köszönjük a felkészítő tanárunknak, Hegyeshalmi Henriettnek a munkáját.” Devecz Dóra, László Viktória, Ónodi Szabó Zsófia, Gróh Dániel.

  3. helyezést ért el iskolánk másik csapata: Markos Laura, Fabini Kinga, Baranyi Veronika, Gasparik Szidónia. Felkészítő tanáruk Vargáné Stefán Erika volt.

  Gratulálunk minden versenyző csapatnak és tanáraiknak!

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, december 12 - 14:26

 • megnyitó

  Országos német nyelvi vers- és prózamondó verseny

  2016. december 2-án 13:00 órakor 21 iskola 60 versenyzője gyűlt össze kísérőikkel és tanáraikkal a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében, hogy a házigazdákkal együtt megnyissanak egy kellemes hangulatú német irodalmi délutánt. Az iskola a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület általános iskolai szekciójával közösen immár 11. alkalommal rendezte meg az országos német nyelvi vers- és prózamondó versenyt a két tanítási nyelvű és nemzetiségi általános iskolák 5 8. évfolyamos tanulói számára. A megmérettetést idén 9 budapesti és 12 vidéki iskola vállalta.
  A vendégeket elsőként Molnár Márta intézményvezető, a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület német szekciójának vezetője köszöntötte. A megnyitó műsorban Csáki Sára és Krivanics Hanna szavalata hangzott el német nyelven, majd a közelgő ünnepek hangulatát varázsolta a közönség elé Egyed Hilda és Alexa Panni hangszeres játéka. A verseny menetét és a zsűri értékelési szempontjait Juhászné Bóka Szilvia intézményvezető-helyettes ismertette a résztvevőkkel.
  A ráhangolódás után négy szekcióban zajlott a verseny: az 5-6. és a 7-8. osztályosok külön versenyeztek két-két kategóriában: versben és prózában.
  Miután a verseny lezajlott, és a zsűri visszavonult döntéshozatalra, az érdeklődők számára a vendéglátó iskola pedagógusai, Bódizs Anikó és Kereszturi Marianna (az ELTE Neveléstudományi MA végzett hallgatói) mutatták be kutatásukat, melynek témája a Pedagóguscsoportok érzelmi intelligenciája volt.
  Az ünnepélyes eredményhirdetésen a zsűri mind a négy szekcióban összefoglalta a verseny tapasztalatait, tanulságait, a versenyzők erősségeit és az esetleges javítandó területeket. Ezután került sor a kategóriák helyezettjeinek díjazására. Végezetül az első helyezett tanulók a nagyközönség előtt is előadták az általuk választott, immár nyertes irodalmi alkotást.
  Iskolánk tanulói is eredményesen szerepeltek a versenyen.
  5-6. évfolyam vers kategóriában Idy Philip Noah (5.b) 6. helyezést ért el (tanára Hegyeshalmi Henriett), 7-8. évfolyamon vers kategóriában Ambrus Kincső (7.a) 5. helyezett lett (tanára Vargáné Stefán Erika). A díjazott tanulók közé került Szabó Blanka (7.b) a 7-8. évfolyam próza kategóriában elért II. helyezésével (tanára: Kaposvári Zdenka).

  GRATULÁLUNK MINDEN RÉSZTVEVŐNEK!

  A galéria 14 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, december 7 - 12:28

 • mesterséges intelligencia MTA

  Látogatás az MTA előadásán

  Látogatás az MTA előadásán

  Kis csapatunk 2016.november 18. a Magyar Tudományos Akadémián járt, hogy részt vegyen egy rendkívül érdekes előadáson, melynek témája a mesterséges intelligencia, adatvédelem/kódfejtés volt.
  Hallottunk a Tesla önjáró autójáról, az IKEA ügyfélszolgálatos robotjának működéséről, a biztonságos repülést segítő robotokról, és azokról a mélytanulási technikákról, amellyel eszközeink „okossá” tehetők.
  Megnyugtató volt hallani, hogy mennyire vigyáznak adataink biztonságára a folyamatos hackertámadások ellenére is.

  Páczay Sándorné szervező tanár

  „A mesterséges intelligenciáról szóló előadás érdekes volt. Nem volt egyhangú, mivel az előadó mondandóját sok képpel, videóval illusztrálta. A második előadást a kódolásról és kódfejtésről egy matematikus tartotta, amely számomra nehezen követhető volt, de ennek ellenére megérte elmenni, mert sok új ismeretet szereztünk.”

  Dunay András 8.b


  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, november 28 - 14:04

 • Kozsán Balázs (7.a) az „Élen a tanulásban, élen a sportban” díjjal

  Élen a tanulásban, élen a sportban

  Három kategóriában összesen 25-en kapták meg idén a fővárosi „Élen a tanulásban, élen a sportban” díjat.
  Iskolánk tanulója, Kozsán Balázs (7.a) többek között a Wado-kai Európa-bajnokság FKU Kumite U14, I. helyéért érdemelte meg az elismerést.

  Az átadóról szóló cikkeket itt illetve itt olvashatják.

  Gratulálunk az eredményekhez és a díjhoz!

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, november 21 - 14:43

 • 01

  Budapesti Diáksport eredmények

  A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Diáksport Szövetség elismerése

  Iskolánk 2016. november 9-én ünnepélyes keretek között vette át a 2015/2016. tanévben a budapesti diáksport versenyeken elért eredményeiért az elismerő oklevelet és az ezzel járó sportszervásárlási utalványt.

  A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Diáksport Szövetség célja a budapesti diákok sportolási lehetőségeinek és körülményeinek fejlesztése. A sportszervásárlási jutalommal az intézmények, a testnevelők eddigi színvonalas felkészítő munkáját ismerték el a szervezők.

  A galéria 2 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, november 14 - 13:25

 • Kora reggeli segítők

  Papírgyűjtés 2016

  Az eddigi hagyományoknak megfelelően idén is megszervezte iskolánk Diákönkormányzata az őszi papírgyűjtési akciót október 17. – 20. között. Az osztályok közötti verseny is kezdetét vette, eredményt a tavaszi gyűjtéssel összesítve áprilisban hirdetünk majd. A papírgyűjtés célja most is a hulladék környezettudatos körforgásának segítése, a tanulók figyelmének felhívása a papír újrahasznosítására, hosszú távon minél több fa megmentése.

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, október 24 - 09:54

 • 01

  Zenei világnap

  Az október 1-jei zenei világnapot október 4-én ünnepelte iskolánk. Az első négy szünetben "mini koncerteket" hallhattak az érdeklődők.Fuvola-cselló produkciót a 8.b osztályos Szűcs Emese és Vimláti Nóra részéről, zongora szóló darab Kozsik Hanga előadásában, és az újonnan alakult iskolai kórus is énekelt. A képek az 5.a osztály fellépését és a közönséget örökítették meg.

  Miele-Jobbágy Orsolya

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, október 20 - 07:15

 • 01

  Fenntarthatósági nagykövetek a Hajósban – 2016. október 15.

  A Fenntarthatósági Iskolaprogram a Henkelnek egy nemzetközi kezdeményezése, melynek keretében a programban részt vevő Henkel-önkéntesek ("Fenntarthatósági nagykövetek") általános iskolákat látogatnak meg világszerte, és egy játékos foglalkozás keretében tanítják a gyerekeknek, hogy mi az a fenntarthatóság, és mennyi mindent tehetnek ők maguk is bolygónk jövője érdekében.

  A program a 9-10 éves gyerekeket célozza meg, ezért iskolánk 3. és 4. osztályos tanulói vettek részt ezen a tanítási órán.

  A. 45 perces rendhagyó tanórák során a program képviselői bemutattak a gyerekeknek egy rövid oktatófilmet, majd megvitatták az azzal kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Az interaktív foglalkozás alatt segítettek a gyerekeknek megtalálni, hol vannak azok a pontok, ahol csökkenthetik energia- és vízfogyasztásukat, és hogyan terhelhetik kevésbé a környezetet.
  A foglalkozáson részt vevő gyerekek oklevelet kaptak arról, hogy részt vettek a “Fenntarthatóság Bajnokai” tanfolyamon.

  A tanulók “Fenntarthatóság Bajnokai” pólót is kaptak, melyet büszkén viseltek.

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, október 17 - 07:11

 • 01

  Év Diákja kitüntetés

  A zuglói tanévnyitó ünnepségen, 2016. szeptember 2-án vette át Kovács Tamás, a 2015/2016-os tanév 6.b osztályos tanulója a Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete által adományozott Év Diákja kitüntetést. Szeretettel gratulálunk!

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, szeptember 16 - 06:26

 • 01

  Oberreute - Sommerlager 2016

  Sommerlager in Oberreute / Deutschland

  Vergnügliche und erlebnisreiche Tage konnten 48 Schüler unserer Schule (5.-8.Klasse ) vom 26.-02. Juli 2016 in Oberreute in Deutschland verbringen.
  Neben den Deutschkursen, die an drei Tagen jeweils vormittags in Bregenz stattfanden, gab es zahlreiche Ausflüge, Wanderungen, aber auch Badespaß, sodass wohl für jeden Geschmack etwas dabei gewesen sein sollte.
  So besuchten wir mit den Schülern das Rolls-Royce Museum in Dornbirn, machten Wanderungen auf den Pfänder und durch die Rappenlochschlucht, waren in der Inatura - Ausstellung, einer interaktiven und multimedialen Ausstellung, hatten eine Führung durch die Innenstadt von Lindau, besuchten Liechtenstein und die mittelalterliche Meersburg, wo durch die Lehrerinnen Frau Kocsis und Frau Lück eine Führung durch die alten Gemäuer geboten wurde. Am letzten Tag durften wir 40 Meter über den Wipfeln auf einem Baumwipfelpfad - dem Skywalk spazieren und eine wunderbare Aussicht über die Bodenseeregion genießen.
  Den Abschluss bildete der Besuch einer Sennerei, in der die Schüler die Gelegenheit nutzten, um letzte Einkäufe in Form von selbst hergestelltem Käse zu tätigen.
  Voll mit Erlebnissen und dem einen oder anderen neuen Wort im Gepäck kehrten wir am Ende der Woche heim.
  Es waren unvergessliche Tage, aber das nächste Sommerlager kommt und wer dabei sein möchte, sollte sich recht bald anmelden, denn es gibt immer mehr Bewerber als Plätze.

  Christine Lück - Deutschlektorin


  Bodeni tó
  Nagyon jó volt a tábor! Legjobban a vizes programmok tetszettek!
  De a szállás, kaja, busz minden nagyon jó volt. A túra fárasztó volt, de szintén jó volt.
  A tanárok is különösen jó fejek voltak. A német tanítás is igy pont jó volt, hogy csak délelőtt és 3 napig tartott. ( így tábor jellege is volt meg tanulás is volt ) Jó volt hogy volt egy kis szabad idő. Igazából tökéletesen meg volt szervezve és nagyon jól éreztem magam!

  Somogyvári Dóri 7b


  A nyár elején elmentünk az iskolával Németorzágba a Bodensee közelébe a mindennap pár órás tanítás Ausztriában zajlott. Első nap egymással ismerkedtünk közben a városba is többször lementünk. Bregenzben voltak a feladatok. Nap közben nagyon sok érdekes programm volt az én kedvenceim azok voltak mikor strandolni voltunk. 2-ször is voltunk egy fürdőben, máskor peddig egy szabadtéri parta mentünk, ami nagyon szép volt. Egyszer megmásztunk egy nagy hegyet, majd végig mentünk egy ösvényen az volt a legfárasztobb nap. Voltunk egy nagyon magas kilátóban. Masnap egy vízesést néztünk meg . Nagyon tetszett a tábor.

  Török Villő 7b

  A galéria 17 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, szeptember 16 - 08:59

 • 01

  2016-2017 tanévnyitó ünnepség

  A 2016-2017-es tanévnyitó ünnepségen készült képek.

  A galéria 17 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2016, szeptember 13 - 08:04