Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola
Magyar
Magyar
Német
Német
Diákhonlap
Videók
 

2017/2018-as tanév

 • 01

  Tudós tanárok elismerése az Akadémián

  Tizenketten vehették át idén kutatótevékenységük elismeréseként a Pedagógus Kutatói Pályadíjat az MTA Székházában.

  A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus Kutatói Pályadíjára a legalább öt éve oktató, legalább félállásban alkalmazott pedagógusok pályázhatnak olyan tudományos munkával – monográfiával, nagyobb terjedelmű tanulmánnyal, kísérleti eljárási eredménnyel, forráskiadvánnyal stb. – amely tényleges előrelépést jelent egy adott tudományos téma alaposabb feltárásában. A pályamunkákat a tudomány szempontjából illetékes akadémiai kutatóintézet bírálja el, majd az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsának (AKT) szakbizottságai rangsorolják. A bírálók és szakbizottságok értékelő véleménye alapján az AKT kialakítja a díjazásra vonatkozó javaslatát. Ennek ismeretében az MTA elnöke dönt a díjazottak személyéről, majd a főtitkár részesíti őket a személyenként bruttó 200 000 forinttal járó elismerésben.

  A Magyar Tudományos Akadémia főtitkára pedagógusi munkája mellett elért tudományos eredményeiért Pedagógus Kutatói Pályadíjban részesítette a bölcsészet – és társadalomtudományok területén:

  Bódizs Anikót, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanítóját “Tehetségpontok pedagógusainak koncepciói a tanulói érdeklődésről” című munkájáért.

  További információk: http://mta.hu/mta_hirei/tudomanyos-munkat-folytato-tanarok-elismerese-az...

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, február 6 - 15:45

 • 1

  „A vers az, amit mondani kell”

  2018. január 9-én rendeztük meg iskolánkban a vers-és prózamondó versenyt a felső tagozatosok számára. Már sok versenyen részt vett, tehetséges és verskedvelő hetedikesek, nyolcadikosok és lelkes, szerepelni vágyó ötödikesek, hatodikosok szólaltatták meg költőinket, íróinkat Petőfitől egészen a kortársakig. Elhangzottak vidám gyerekversek, prózai művek, és komoly, már-már felnőtt, értelmezést igénylő költemények is. Néha mosolyogtunk, néha elszorult a torkunk, amint hallgattuk őket. Köszönjük, Nektek, kedves versenyzők, hogy felkészültetek és átadtatok egy kicsit lelketekből, érzéseitekből a többiek számára, köszönjük, hogy kinyitottatok egy kis kaput az előadott művek befogadása felé.

  Minden kategória 1. helyezettje képviseli iskolánkat a kerületi versenyen. Ők pedig:

  5-6. vers: Grenczer Petra 5.b
  5-6. próza: Stopp Blanka 6.b
  7-8. vers: Bányász Emma 8.a
  7-8. próza: Pleszkáts Áron 8.a

  Gratulálunk a győzteseknek!

  Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, január 11 - 09:20

 • a 8.a-s szurkolók

  Bolyai anyanyelvi verseny

  2017. november 10-én a Bolyai anyanyelvi verseny kelet-pesti (X., XIV., XVI. és XVII. kerületi) körzeti fordulóján iskolánk 69 tanulóval vett részt: egy 3.-os, négy 4.-es, négy 5.-es, három 6.-os, egy 7.-es és öt 8.-os csapattal. Egy országos 1. és 5., valamint egy körzeti 1., 2., 5. és két körzeti 6. és 7. helyezéssel büszkélkedhetünk, pedig minden évfolyamon min. 63-109 csapat mérkőzött meg egymással. Herege Éva

  A galéria 19 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, január 12 - 13:36

 • 01

  Karácsonyi hangverseny

  2017. dec. 21-én tartottuk hagyományos karácsonyi hangversenyünket és karácsonyváró műsorunkat a Zuglói Evangélikus Gyülekezet templomában. Idén irodalmi utazással közeledtünk a karácsony misztériuma felé, magyar írók, költők versein és prózai írásain keresztül hangolódtunk rá az ünnepre. A műsorból természetesen nem hiányoztak a német nyelvű versek sem. Az énekkar ünnepi dalai, diákjaink hangszeres előadásai és a második osztályosok betlehemese segítettek karácsonyi hangulatot teremteni.

  A tartalmas műsort Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia tanárnő állította össze. Köszönjük minden résztvevőnek és felkészítőnek a színvonalas előadást!

  Vargáné Stefán Erika humánmunkaközösség-vezető

  A galéria 26 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, január 3 - 13:53

 • 01

  Luca-napi vásár

  December 15-én folyosóinkat ismét ellepték a finom sütemények és a kézzel készített ajándékok, ekkor tartottuk a hagyományos Luca-napi vásárt iskolánkban. Remek hangulatban vásároltak vagy eladták kézműves termékeiket a gyerekek, a szülők pedig jót beszélgettek egymással közben a folyosón.
  Z. Kiss Adrienn

  A galéria 13 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, január 8 - 13:48

 • 01

  Bécsi témanap

  A galériához kapcsolódó cikk ide kattintva tekinthető meg.

  A galéria 13 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, december 12 - 13:24

 • Vendégek fogadása

  Országos általános iskolai német nyelvű vers- és prózamondó vers

  2017. december 8-án 13:00 órakor 18 iskola 58 versenyzője gyűlt össze kísérőikkel és tanáraikkal a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében, hogy a házigazdákkal együtt megnyissanak egy kellemes hangulatú német irodalmi délutánt. Az iskola a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület általános iskolai szekciójával közösen immár 13. alkalommal rendezte meg az országos német nyelvi vers- és prózamondó versenyt a két tanítási nyelvű és nemzetiségi általános iskolák 5 8. évfolyamos tanulói számára. A megmérettetést idén 9 budapesti és 9 vidéki iskola vállalta.
  A vendégeket elsőként Molnár Márta intézményvezető, a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület általános iskolai német szekciójának vezetője, majd dr. Házlinger György, a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte. A megnyitó műsorban Fehér Gréta szavalata hangzott el német nyelven, Egyed Hilda fuvolázott és Greskó Balázs gitározott, valamint az elsős és másodikos tanulók német nyelvű táncát és körjátékát tekintette meg a közönség. A verseny menetét és a zsűri értékelési szempontjait Juhászné Bóka Szilvia intézményvezető-helyettes ismertette a résztvevőkkel.
  A ráhangolódás után négy szekcióban zajlott a verseny: az 5-6. és a 7-8. osztályosok külön versenyeztek két-két kategóriában: versben és prózában. A verseny után, míg a zsűri visszavonult döntéshozatalra, sütemény, pogácsa és innivaló várta a büféasztalnál a versenyzőket és kísérőiket.
  Az ünnepélyes eredményhirdetésen a zsűri mind a négy szekcióban összefoglalta a verseny tapasztalatait, tanulságait, a versenyzők erősségeit és az esetleges javítandó területeket. Ezután került sor a kategóriák helyezettjeinek díjazására.
  Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek és a felkészítő tanáraiknak!

  A rendezvényt támogatták:
  Kétnyelvű Iskoláért Egyesület
  Goethe Intézet
  Iskolánk Hajós Alfréd Alapítványa
  Szülők
  Osztrák Intézet
  Közép-Pesti Tankerületi Központ

  Juhászné Bóka Szilvia
  intézményvezető-helyettes

  A galéria 15 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, december 12 - 11:31

 • 01

  Adventi gyertyagyújtás

  Adventi gyertyagyújtás a diákönkormányzat szervezésében.

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, december 12 - 10:57

 • Folyosó

  Októberben megújult az iskolánk!

  A Magyar Olimpiai Bizottság és a hazai tulajdonban lévő Poli-Farbe festék- és vakolatgyár 2014-ben indította el közös, „ A Mi iskolánk bajnoka” elnevezésű programot. A jótékonysági kezdeményezés keretében iskolánkban a” mocorgó” (tornaszoba) és környezete, a lépcsőház és négy folyosó újult meg.
  Köszönjük a MOA (Magyar Olimpiai Akadémia) és a POLI-FARBE festékgyár támogatását (festék, festési, mázolási munkák).
  Köszönjük a MOA főtitkárának, hogy felhívta figyelmünket a lehetőségre, valamint köszönettel tartozunk a cég vezetőjének, marketing koordinátorának és más munkatársának, hogy szívükön viselték iskolánkat.
  A tanulók, pedagógusok nevében köszönöm a támogatást!

  Molnár Márta, intézményvezető

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, november 21 - 13:50

 • 01

  Rezitationswettbewerb 2017

  Alljährlich findet an unserer Schule der Rezitationswettbewerb in deutscher Sprache statt. In diesem Jahr wurde dieser Wettbewerb am 14. November durchgeführt und 36 Schülerinnen und Schüler der Klassenstufen 5-8 nahmen daran teil, trugen Gedichte beziehungsweise Prosastücke vor , um einen der begehrten drei ersten Plätze zu belegen.
  Unter Aufsicht einer erfahrenen und gestandenen Jury konnten folgende Platzierungen vorgenommen werden:

  5./6. Klasse - Gedicht
  1. Nyitrai Máté, 5a
  1. Grenczer Petra, 5b
  2. Mészáros Lila, 5b
  3. Krivarics Hanna, 5a

  5./6. Klasse - Prosa
  1. Hornyák Zsófia, 5a

  7./8. Klasse – Gedicht
  1. Ambrus Kincső, 8a
  2. Fehér Nikola Gréta, 8a
  2. Csáki Sára, 8a
  3. Maróti Anna, 7b

  7./8. Klasse - Prosa
  1. Szabó Blanka, 8b

  Sonderpreis:
  Pál Emma, 7b

  Wir gratulieren allen Gewinnern und danken allen Teilnehmern, aber auch den Lehrerinnen, die die Schüler auf diesen Wettbewerb vorbereitet haben.
  Jeweils die Erstplatzierte wird unsere Schule beim Landeswettbewerb, der am 08.12.2017 durchge- führt wird, würdevoll vertreten.
  Christine Lück

  A galéria 11 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, november 16 - 14:18

 • Ünnepség

  Megemlékezés 1956. október 23-ról

  Nemzeti ünnepünk előtt tisztelegve október 20-án alsó és felső tagozaton is megemlékezést tartottunk.
  A kisebbek vetítéssel kísért előadást hallgathattak meg, amely során Cselei Márta tanítónő szervezésében korabeli naplórészletek felolvasásával, egy 10 éves kisgyermek feljegyzései alapján idézték fel az eseményeket, hozták közelebb az egészen fiatal korosztályhoz a történéseket.
  Felső tagozaton 1956 emlékének megünneplésére a humán munkaközösség tagjai Vargáné Stefán Erika munkaközösség-vezető szervezésében irodalmi műsorral készültek. A megemlékezés Váci Mihály 1956-os naplóján alapult, amelynek segítségével felidézték okt. 23. legfontosabb eseményeit. Az ünnep hangulatát szépirodalmi alkotásokkal és e naphoz kapcsolódó zenei részletekkel próbálták átélhetővé tenni. A műsor befogadását korabeli filmfelvételek és a versekhez, zenékhez kapcsolódó kivetített képek segítették.

  A galéria 9 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 26 - 12:22

 • Teadélután volt kollégákkal

  Teadélután egykori kollégáinkkal

  2017. október 18-án, egy bensőséges teadélután keretében vendégeink voltak iskolánk korábbi pedagógusai, dolgozói. Emlékek elevenedtek fel az elmúlt évekből, sőt évtizedekből ... voltak, akik 30 év elmúltával most találkoztak ismét. A derűs hangulatú összejövetelről mindenki "magával vihetett egy mosolyt" ...

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 24 - 12:58

 • Hősök tere 3.a

  Témanap a Városligetben

  A 3. évfolyam 2017. október 19-én témanap keretében a Városligetbe látogatott. A gyerekek először a Hősök terén feladatlap segítségével csoportokban gyűjtöttek információkat, majd megtekintették idegenvezetéssel a Vajdahunyad várában az Apostolok tornyát, illetve a Mezőgazdasági Múzeumban a "Honfoglaló őseink lakóhelye" c. kiállítást.

  A kedvező időjárás nagyszerűvé tette a napot. A csoportok nagyon fegyelmezetten, együttműködve oldották meg a feladatokat. A múzeumi látogatás alkalmával is motiváltak voltak a befogadásra, figyelemmel hallgatták a vezetést. A feladatsort elkészítették, a csoportfelelősök értékelték a csoport munkáját. A gyerekek élményszerűen élték meg a napot, és olyan helyeket is felfedeztek a Városligetben, ahol eddig még nem is jártak.

  Icsu Anna és Ludányiné Rajna Gabriella osztályfőnökök

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 24 - 13:42

 • 01

  Kutatók Éjszakája - benyomások

  Kíváncsiság. Várakozás. Utazás. Előadóterem. Jó hangulat. Tömeg. Sistereg. Szikrázik. Repül. Törik. Ragad. Nyúlik. Hideg. Forró. Lángol. Félelem. Bátorság. Érdeklődés. Meglepődés. Vidámság. Hangok. Lufik. Képletek. Tanulás………………….. és még megannyi impulzus ért bennünket ezen az „éjszakán” a Budapesti Műszaki Egyetemen - de túléltük:


  Jövőre újra belevágunk !!!!!

  A 7. a kis csapata

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 19 - 13:47

 • 01

  Őszi napközis játszóház

  Október 13-án pezsgett az élet a napköziben. Megtartottuk az idei első játszóházas foglalkozásunkat őszi hangulatban. Készült sok-sok denevér, halloween tök, szőlőfürt, kip-kop figura, és - természetesen, mint mindig - most is volt táncház. A gyerekek nagyon élvezték, télen folytatjuk!

  Z. Kiss Adrienn szervező napközis tanító

  A galéria 19 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 17 - 13:15

 • Pécsi Rita előadása 2017 okt

  Érzelmi intelligencia - Pécsi Rita előadása

  2017. október 12-én, csütörtökön a második résszel folytatódott Pécsi Rita neveléskutató ez év januárjában elindított előadása a gyermekek érzelmi intelligenciája témában.

  A sodró lendületű előadás a résztvevő szülőket és pedagógusokat együttgondolkodásra sarkallta következő kérdésekre választ keresve:
  - Mit tehet a szülő és a nevelő, ha valóban formálni akarja a gyermek személyiségét?
  - Mit tehetünk otthon az érzelmi intelligencia fejlődéséért?
  - Hogyan állíthatjuk az érzelmi intelligenciát a tanulás szolgálatába?

  Juhászné Bóka Szilvia
  intézményvezető-helyettes

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 16 - 09:20

 • 1. A kínálat 2017-ben

  A magyar népmese napja

  A program délutáni, napközis részét 2017. szeptember 29-én, pénteken 14.00 órától tartottuk a könyvtárban. A felsős tanulók olvastak fel egy-egy magyar népmesét az alsósoknak, akik vagy csupán hallgatták, vagy rajzolgathattak is közben. Délelőtt kiragasztottuk a kínálatot, azaz, hogy kb. hány órától melyik művet ismerhetik meg. Célunk nem csupán a magyar népmesék megszerettetése volt, hanem az alsósok és a felsősök közötti együttműködés motiválása is. Nagy örömmel fogadták a gyerekek, hogy az idén a portás István bácsi is olvasott nekik.

  Herege Éva szervező tanár

  A galéria 19 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 13 - 07:34

 • 01

  Bábelőadás német nyelven

  2017. szeptember 15-én iskolánk vendége volt Olaf Müller német bábművész, dráma- és szociálpedagógus, aki a 2. osztályosoknak hozott egy német nyelvű mesét Rosi und die Küchenmonster címmel, amelyet óriásbábok segítségével jelenített meg. A vidám hangulatú előadás, az előadó magával ragadó személyisége elvarázsolta az ifjú közönséget.
  Köszönjük Claudia Gust anyanyelvi tanárnőnek (ZfA) a szervező munkáját, valamint Bódizs Anikó tanítónőnek a lebonyolításban való segítségnyújtását.

  Juhászné Bóka Szilvia intézm.vez.h

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 9 - 09:20

 • Aradi vértanúk

  Megemlékezés az aradi vértanúkról

  Október 6-án az iskolarádióban emlékeztünk meg az 1849-ben Aradon kivégzett 13 tábornokról.
  Felidéztük a legendás vértanúk nevét, felvillantottuk a nevek mögött rejtőző embereket, és egy-egy mozzanat felidézésével átélhetővé tettük tragikus sorsukat, hősi halálukat.

  Gremspergerné Laskai Judit

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 9 - 12:34

 • Teljes védőruhában

  Pályaorientációs nap

  Tisztelt Szülők!

  Az október 3-i pályaorientációs napról készült beszámolókat ide kattintva olvashatják.
  Richard Guth cikke a győri Audi-gyárlátogatásról ide kattintva érhető el.

  Iskolavezetés

  A galéria 25 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 16 - 09:14

 • 01

  A zene világnapján

  Iskolánkban szeptember 29-én ünnepeltük a zene világnapját. A Hajós-kórus és több lelkes önként jelentkező diák a szünetekben mini koncertekkel szórakoztatta, bűvölte el közönségét az aulában. Hallhattuk Mészáros Lillát csellózni, Tóth Ágnest szaxofonozni, Egyed Hildát fuvolázni és Faragó Hangát fagotton játszani.
  Ezúton is köszönjük mindenki közreműködését!

  Miele-Jobbágy Orsolya
  szervező tanár

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 3 - 13:12

 • 01

  Sommersprachlager in Oberwössen 2017

  Eine erlebnisreiche Woche verbrachten 49 Schüler unter der Begleitung ihrer Lehrerinnen im diesjährigen Sommerlager in Öberwössen/ Deutschland.
  Die Unterbringung und Verpflegung erfolgte im Gasthof "Sonnenbichel" in Öberwössen, von wo aus die täglichen Unternehmungen starteten. Vormittags erhielten die Schüler Deutsch- unterricht in der Schülerhilfe in Kufstein, anschließend fanden die geplanten Programme statt.
  So erlebten die Kinder eine Führung durch die Festung Kufstein, besuchten die Kristallwelten "Swarowski", verbrachten erlebnisreiche Stunden im Erlebnispark „Ruhpolding”, begaben sich auf eine Wanderung durch die phantastische Umgebung, die am Königssee endete und der sich als Abschluss eine Schifffahrt nach St. Bartholomä anschloss.
  Natürlich gab es auch vergnügliche Stunden in einem Erlebnisbad, in dem sich die Kinder nach Lust und Laune austoben konnten.
  Dass diese Woche zu einem unvergesslichem Erlebnis für die Kinder wurde, ist nicht zuletzt den begleitenden Lehrerinnen, Frau Kocsisné, Frau Lück, Frau Páczayné und Frau Vargáné zu verdanken, die durch ihre Organisation und ihren Einsatz für das gute Gelingen dieses Sommerlagers beitrugen.

  Christine Lück  Nyári nyelvi tábor Oberwössenben, 2017

  Egy élményekkel teli hetet töltött 49 tanuló tanáraik vezetésével Oberwösseni nyári táborban , Németországban.
  Szállás és ellátás a Sonnenbichel Fogadóban Oberwössenben volt ahonnan a napi vállalkozások startoltak. Délelőttönként német oktatás folyt a Kufsteini tanárok által. Ezután indultak a napi programok.
  Igy a gyerekek meglátogatták a Kufsteini várat a Swarowsky kristályvilágot, a rufpoldingi élményparkot. Egy nagy kirándulás is volt a fantasztikus Königsseehez és végül a hét egy hajókirándulással zárult St. Bartholomä-ba.
  A gyerekek kedvükre kitombolhatták magukat egy élményfürdőben.
  Hogy ez a hét felejthetetlen élmény maradjon a gyerekeknek köszönhető ez elsősorban a kisérő és szervező tanároknak. Említsük meg a nevüket: Kocsis tanárnő, Lück tanárnő, Páczay tanárnő, valamint Varga tanárnő.

  Christine Lück

  A galéria 17 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, szeptember 18 - 11:37

 • Az Év Diákja

  Az Év Diákja

  A 2016/17. tanév eredményei alapján iskolánkból Maróti-Agóts Mátyás, 5. b osztályos tanuló kapta az Év Diákja kitüntetést, melyet a zuglói tanévnyitó ünnepségen, 2017. augusztus 31-én vett át. A díj adományozója Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete. Szeretettel gratulálunk!

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, szeptember 4 - 13:15

 • 01

  Elkezdődött a tanév: "Alig várom a hétfőt!"

  2017. szeptember 1-jén ünnepélyes keretek között megnyitottuk a tanévet.
  A műsort a 4. b osztályos tanulóknak és tanítóiknak köszönhetjük.
  Diákjaink jókedvvel, kipihenten kezdték a tanévet.
  Legnagyobb élmény ez a nap azonban a kis elsősöknek volt, akik mosolygó arccal lépték át az iskola kapuját és boldogan töltötték el első iskolás napjukat.
  "Alig várom a hétfőt!" - mondta egyik kis elsősünk.
  Reméljük, így gondolta a többi 470 tanulónk is:-)

  A galéria 9 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, szeptember 4 - 12:59