Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola
Magyar
Magyar
Német
Német
Diákhonlap
Videók
 

2017/2018-as tanév

 • 01

  Ballagás-évzáró

  2018. június 21-én rendeztük meg iskolánk történetének 53. ballagását, amely hagyományainkhoz illően egyben tanévzáró ünnepség is volt. A nyolcadikosokat a hetedik évfolyam búcsúztatta, de a többi évfolyam képviselői részt vettek az ünnepi műsorban.
  A 8.b-sek Caramel Szállok a dallal című számával búcsúztak, a 8. a-sok pedig A Pál utcai fiúk musical Mi vagyunk a Grund! című betétdalát énekelték el a közönségnek. A lufik mellett- szülői meglepetésként- postagalambok is szálltak ezúttal, s szárnyalásukkal a kirepülő nyolcadikosokat jelképezték.
  A tanévzárón elbúcsúztunk az új tanévben már nem nálunk dolgozó kollégáinktól, illetve a kitüntetésben részesült tanároknak; ösztöndíjat, Hajós-plakettet megérdemlő diákoknak is gratulált Molnár Márta igazgató asszony. Az évfolyamok képviselői itt vehették át a Hajós-pennát is.
  A hosszú, tartalmas évzáró kedvenc mondata mégiscsak a legutolsó volt, amit Márti néni kezdett el, s az összes diák segített a befejezésben:
  „Ezennel a 2017/18-as tanévet bezárom.”

  Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia
  szervező tanár

  A galéria 13 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, szeptember 6 - 20:12

 • 01

  Iskolai névadásunk 30 éves évfordulóját így ünnepeltük

  A fotókat Róth Tamás és Richard Guth készítette.
  Richard Guth anyanyelvi némettanár cikkét ide kattintva olvashatják, ezen kívül a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján olvasható cikket ide kattintva érhetik el.

  A galéria 39 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 28 - 22:28

 • 01

  Diákcsere Budapest-Miesbach

  2018-ban a 6.b osztály 6 tanulója és az 5.b osztály 5 tanulója fogadta a Mittelschule Miesbach német cserediákjait. Budapest legfontosabb nevezetességeinek megtekintése mellett (budai Vár, Parlament, Városliget) ellátogattunk Hollókőre, ahol a diákok rendhagyó történelemórán vettek részt. Az idei diákcserét kulturális programok (látogatás a Fővárosi Nagycirkuszban és a Csodák Palotájában) és sportprogram (játék az Elevenparkban) is színesítette. A német gyerekek élményekkel gazdagodva tértek haza, magyar tanulóink számára pedig kiváló lehetőséget nyújtott a program a német nyelv gyakorlására.

  Vargáné Stefán Erika szervezőtanár

  A galéria 12 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 27 - 20:05

 • 01

  Diákcsere-projekt a 8. évfolyamon

  2018. március 18-án Kressbronnból érkeztek a két 8. osztály tanulóihoz cserediákok. Ez volt az idei tanév harmadik csereprogramja az iskolánkban. A Park-Realschule ugyanezen évfolyamra járó 18 tanulója vendégeskedett egy hétig Budapesten a vendégátó nyolcadikosok családjánál és az iskolában.
  Színes programok vártak a tanulókra az iskola falain belül és kívül is. Részt vettek a diákcserepárok rendhagyó, játékos tanórákon: pl. magyar-, országismeret-, ének-, tánc-, sport- és kézműves foglalkozásokon. Az „Als Fotoreporter in Budapest und in Gödöllő” projekt keretében ellátogattak a főváros számos nevezetességéhez: a Hősök terére, a Várnegyedbe, felmehettek a Szent István Bazilika kilátójába, sétáltak a belváros gyönyörű terein, hajóztak a Dunán, megtekintették német nyelvű idegenvezetéssel a Parlamentet, a híres Sziklakórházat és a gödöllői Grassalkovich-kastélyt. A lenyűgöző városfotók mellett vicces képek sorozatai készültek a 3D-galériában és a zárópartin, a Flippermúzeumban. Volt miről mesélni a pénteki prezentációk alkalmával!
  A résztvevők már türelmetlenül várják a május 10-i kiutazást és a találkozást a német cserediákokkal.

  Kaposvári Zdenka és Juhászné Bóka Szilvia némettanárok

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 27 - 20:09

 • 01

  Gyermeknap

  Gyermeknap alkalmából május 25-én (pénteken) délután bolhapiacot tartottunk iskolánkban, ahol a tanulók régi játékaikat, könyveiket, saját készítésű ékszereiket szabadon cserélhették. A péntek délelőtti rossz idő miatt, a már hagyománynak számító gyermeknapi fagyiosztásra május 28-án (hétfőn) került sor. A csokis jégkrémeket két nyolcadik tanuló osztotta szét az iskola diákjai között.

  Földi Henriett DÖK-tanár

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 27 - 20:12

 • 01

  Magyarország Jó tanulója - Jó sportolója 2017-díj

  Iskolánk 8.a osztályos tanulója, Kozsán Balázs 2018. június 12-én vehette át a megtisztelő elismerést az Agrárminisztériumban. Az elismerést olyan diákok kapták meg, akik köznevelési intézményben 5-8., illetve 9-13. évfolyamos tanulók voltak, vagy nappali tagozatos felsőoktatási intézményben voltak hallgatók. A korcsoporttól függően a 2016/17-es tanévben 4,8-as, 4,7-es vagy 4-es átlagot kellett elérniük, és emellett sportáguk országos bajnokságán, diákolimpiáján, vagy nemzetközi versenyén a legjobb hatban kellett végezniük.
  Balázs sorozatos sikereihez, kiemelkedő tanulmányi és sporteredményeihez szívből gratulálunk!

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 27 - 20:16

 • 01

  Projektnap az Állatkertben az alsó tagozaton

  A madarak és fák napja az állatkertben eredményesen zárult. A tanulók érdeklődéssel oldották meg a feladatokat, és a következő héten elkészítették a beszámolót: kifüggesztették a faliújságokat, tablókat.

  Molnár Katalin és Körös Krisztina szervező pedagógusok

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 27 - 20:24

 • 01

  Tavaszi játszóház

  Az 2018. április 6-ai, alsós játszóház iskolánk két munkaközösségének az összefogásával jött létre: a reáléval és a napközisével. A program az újrahasznosítás jegyében zajlott. A gyerekek 6 helyszín közül választhattak. A felsős, 41-es teremben Csilla néni természettudományos kísérletein vehettek részt. Kati nénivel kerek sajtosdobozból készítettek színes pörgettyűt. Vécépapír-gurigából Kriszti nénivel és Anna nénivel tündéri figurák, Ági nénivel pedig kézügyességi játék: légy után kapkodó kisbéka született. Adrienn néninél és Éva néninél műanyag kanálból alkottak fehér csibéket a diákok, míg Rita néninél és Lili néninél kávékapszulából anyák napi ajándékot: cserepes virágot. A legtöbb tanuló több helyszínre is ellátogatott.

  A galéria 17 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 27 - 21:07

 • 01

  A Föld napja

  Április 22-e a Föld napja. Ez alkalomból egy különleges, szimbolikus virággal köszöntöttük szülinapos Földünket, melyet az iskola udvarán készítettünk el.
  Az alsósok a játszóházi foglalkozáson ötleteket kaphattak arra, hogyan hasznosíthatják a környezetükben felhalmozódott, kidobásra ítélt anyagokat, tárgyakat.
  Egy mini tárlat a lépcsőházban bemutatta, milyen jó gyakorlatok vannak Európa országaiban a környezetvédelemben. Kezdeményezéseik számunkra is példaértékűek lehetnek, ideje hogy mi is a szavak helyett a tettek mezejére lépjünk.

  Reál munkaközösség

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 27 - 20:27

 • 01

  A magyar kultúra napja

  „A népek, országok, nyelvek története néhány ezer év távlatában a múltba vész, ám az ősi legendák, mítoszok, történetek, mesék kitöltik a hézagot. A mondák maradandó nyomot hagynak, hogyha ünnepek, filmek, táncok, operák, zenés színdarabok formájában épülnek be a mindennapi életbe.” (Katona Ferenc)
  Iskolánkban az alsósok rövid, iskolarádiós műsorral, a Himnusz felidézésével emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról és osztályonként beszélgettek a kultúra fontosságáról.
  A felső tagozatosok pedig rendhagyó irodalomórán vettek részt Tóth Péter Lóránttal, aki Radnóti-díjas versmondó és versvándorként járja az országot, igyekszik eljutni a határainkon belül és kívül élő magyarokhoz egyaránt.
  Ma József Attila életén és művein át kalauzolta diákjainkat a kultúra, a költészet világában. A tornatermi előadás után az érdeklődő tanulók még külön beszélgethettek az előadóval, ahol versekről, költőkről, életmódról, álmokról és valóságról egyaránt szó esett. A művész úr közvetlen stílusa, nyitottsága, őszintesége, ahogy magáról mesélt felkeltette és fenntartotta a gyerekek érdeklődését.

  Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia szervező tanár

  A galéria 10 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 27 - 20:20

 • 01

  Pedagógusnapi kitüntetések, díjak

  Iskolánk négy kiváló pedagógusa részesült ebben a tanévben pedagógusnap alkalmából elismerésben. Csongrádi Ildikó magyar-történelem szakos tanár pedig a Zuglói Gyermekekért díjat kapta meg, melyet Karácsony Gergely, Zugló polgármestere nyújtott át 2018. június 1-jén a Columbus utcai Zeneházban rendezett kerületi pedagógusnapi ünnepségen.
  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Miniszteri Elismerő Oklevelet Cselei Márta tanítónő, Kaposvári Zdenka német nyelvtanár és Sztanó Zsuzsa matematika-ének szakos tanár, intézményvezető-helyettes vehették át több évtizede végzett kimagasló szakmai munkájukért 2018. június 6-án Dr. Házlinger György tankerületi igazgatótól.

  Szívből gratulálunk az intézmény közalkalmazotti közössége és tanulói nevében!

  A galéria 2 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 14 - 13:35

 • 01

  Aquincumi Projektnap

  2018.május 25-én az 5. évfolyam az Aquincum Múzeumban volt, egy rendkívüli történelemórán. A foglalkozás első részében megismerkedtünk Pannónia provinciával, a fennmaradt régészeti leletek segítségével felidéztük a polgárváros életét, a mindennapokat a piactéren, a szórakozást a fürdőben és a vallási szertartásokat. A második részben a gladiátorok életét, fegyvereit , néztük meg, és eljátszottunk élet halál küzdelmüket az arénában. A nagyon élvezetes előadás és játék során kézzel foghatóvá vált számunkra az ókori történelem egy része.

  Gremspergerné Laskai Judit
  történelemtanár

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, június 14 - 13:43

 • 01

  Schüleraustausch 2018

  Budapest-Miesbach ( 20.-27.04.2018 )

  Eine Woche verbrachten Fünft-und Sechsklässler unserer Schule gemeinsam mit ihren Lehrerinnen Anikó Bodizs und Christine Lück bei Schülern unserer Partnerschule, der Mittelschule in Miesbach.
  Nachdem die deutschen Kinder im März bei uns zu Gast gewesen waren und man Gelegen- heit hatte, sich näher kennenzulernen, konnten nun Schüler unserer Schule ihre Partner in Miesbach besuchen.
  Bei den zahlreichen Programmen in- und außerhalb der Schule konnte jeder auf seine Kosten kommen und das wunderschöne Bundesland Bayern ein wenig näher kennenlernen. So gab es beispielsweise eine Stadtrallye durch Miesbach, einen Besuch bei der Bürgermeisterin im Rathaus, Ausflüge zum Chiemsee, eine Wanderung um den Schliersee und eine Fahrt nach München, um nur einige Programme zu nennen. Das Wetter meinte es sehr gut mit uns, denn bis auf den letzten Tag hatten wir fast nur Sonnenschein. Die Woche verging wie im Fluge und bot den Kindern neben landeskundlichen Erfahrungen auch die Möglichkeit, ihre bisher erworbenen Deutschkenntnisse mehr oder weniger gut anwenden und natürlich auch durch das eine oder andere Wort erweitern zu können.
  Ziemlich geschafft, aber voller Eindrücke und Erlebnisse, kehrten die Schüler und Lehrer nach einer Woche nach Budapest zurück.

  Anikó Bodizs, Christine Lück

  Schüler berichten:

  Samstag sind wir früh aufgestanden, weil wir schon Hunger hatten. Als wir fertig waren, sind wir losgefahren. Wir fuhren zur Rodelbahn.Nach zwei Runden Fahrt haben wir gemütlich in einer kleinen Hütte zu Mittag gegessen.Am Nachmittag haben wir zu Hause gespielt, um 21 Uhr sind wir ins Bett gegangen. Sonntag gab es eine Bootsfahrt auf dem Schliersee. Das fand ich sehr schön. Nach ungefähr einer Stunde sind wir Eis essen gegangen, das war sehr lecker. Am Abend mussten wir schnell ins Bett, weil wir schon müde waren.Das war ein toller Tag.
  Philip (6b)
  Am Montag waren wir erst in der Schule. Hier haben wir Präsentationen über die Schule, Miesbach und Bayern gehört. Dann sahen wir einen typisch bayerischen Tanz. Um 12Uhr gingen wir zur Bürgermeisterin, sie erzählte über ihren Beruf und beantwortete unsere Fragen.
  Anschließend gingen wir auf den Marktplatz und mussten in Gruppen Fragen beantworten. Für richtige Antworten bekamen wir ein Eis.
  Ágnes, Lilla (5b)

  Am Dienstag waren wir am Schliersee, dort haben wir eine Wanderung gemacht. Danach haben wir das Markus Wassmeier – Freilichtmuseum besichtigt.Wir haben auch Butter gemacht und anschließend die Butter mit frischem Brot und Schnittlauch gegessen. Das war lecker.Dann sind wir mit dem Zug nach Miesbach gefahren.
  Kata und Panna (5b)

  Am Mittwoch fuhren wir mit dem Bus zum Chiemsee.Dann ging es mit dem Schiff zur Herreninsel, dort haben wir ein Schloss besichtigt. Dieses Schloss gefiel mir sehr. Dann sind wir zur Fraueninsel gefahren. Dort bekamen wir Freizeit. Dann sind wir mit dem Schiff und dem Bus nach Miesbach zurückgefahren.
  Viola und Emma (6b)

  Am Donnerstag waren wir im Deutschen Museum in München. Dort haben wir viele interessante Dinge gesehen, z.B. Blitze und Donner. Dann sind wir shoppen gegangen. Wir waren bei McDonald’s, bei Müller und in anderen Geschäften. Dort haben wir Geschenke gekauft und dann sind wir nach Hause gefahren.
  Cinci und Leila(6b)

  A galéria 14 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, május 14 - 12:20

 • Gödöllői Hajós-verseny

  Megemlékezés Hajós Alfréd születésének 140. évfordulójáról

  Iskolánk névadójának évfordulóját annak jegyében ünnepeltük meg, hogy a megemlékezés során is felhívjuk tanulóink figyelmét a testi-szellemi egészség, frissesség fontosságára és az olimpiai eszme tiszteletére, őrzésére.
  Részt vettünk a hagyományokat követve a Gödöllőn megrendezett MOA-szellemi vetélkedőn, amelyet nagy örömünkre –már nem először- megnyertünk! Józanné Beles Beáta felkészítő tanár kíséretében a győztes csapatunk tagjai voltak: Hegedüs Rebeka, Jámbor Kata, Maróti-Agóts Mátyás, Budai Mihály 5.b osztályos tanulók. Gratulálunk!
  10:00 órakor az iskola aulájában felcsendült az olimpiai himnusz, és az osztályok ünneplőbe öltözött képviselői koszorút és virágokat helyeztek el Hajós Alfréd domborművénél. Életrajzából olyan érdekességeket, fontos történéseket hallgathattunk meg, amelyek a mai gyerekeknek is példamutatásul, tanulságul szolgálhatnak.
  Érdemes volt azért is nagyon figyelni, mert a kora délutáni kvízjátékban Horváth Antalné Marika néni és Ludányiné Rajna Gabriella tanárnők szervezésében az életrajzi ismeretekről számot is kellett adni a felsős tanulóknak, osztályonként 2-2 tanuló vett részt a digitális formában megrendezett vetélkedő az informatikateremben. Számított a tudás mellett a gyorsaság és a leleményesség is. A végeredmény azt mutatta, hogy sokaknak sikerült iskolánk névadójának életét, munkásságát, eredményeit jól megismerni.
  Míg a nagyok az életrajzból vetélkedtek, addig az alsó tagozatos osztályok képviselői sor- és váltóversenyeken vettek részt Szocsák Gábor és Simon Péter testnevelőtanárok vezényletével. Az izgalmas versengés vidám hangulatban zajlott, a fiúk és lányok megmutatták ügyességüket, gyorsaságukat, figyeltek a fair-play szabályokra is.
  Az oklevelek és jutalomcsokik átadása után mindenki elégedetten könyvelhette el, hogy egy tartalmas, vidám napot zárhatott a sport és az olimpia szellemiségében.

  Szervezők

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, április 17 - 11:36

 • A köszívű ember fiai c. film megtekintése

  Március 15.

  Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra idén rendhagyó módon emlékeztünk. A nemzeti ünnep alkalmából az alsó tagozat a Szent István Király Zeneiskola ünnepi műsorát tekintette meg.
  Az ötödik-hatodik évfolyam múzeumpedagógiai foglalkozásokon vett részt a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
  A 6.b osztály, valamint a hetedikesek és nyolcadikosok pedig a Művész moziban Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének filmváltozatát nézik meg.
  A színvonalas szervezésnek köszönhetően a gyerekek, a mai napon is tanulhattak valami újat, elsajátíthattak maguknak egy értéket, ami csak az övék.
  A legkomolyabb programon, mégiscsak a nagyobbak vehettek részt, a történelmi háttér és az erkölcsi értékek miatt. A film, amit már az előbb említettem, igaz, a múlt századból való, mégis a fiatalok megértették e remek mű mondanivalóját és reméljük, hogy ők is elgondolkoztak ezen. Talán tanulságot vonhattak le a látottakból, amit mindennapjaikban is hasznosítani tudnak.
  Örülök, hogy iskolánk pedagógusai aktívan részt vesznek a gyerekek műveltségének gondozásában, ezalatt értem a lelki és szellemi egészséget, tudás gyarapítását!
  A beszámolómat egy idézettel zárnám A kőszívű ember fiai című könyvből: ,,A hallgatás és a nem szólás két különböző dolog.”

  Egy 8. osztályos tanuló

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, március 28 - 13:26

 • 01

  Sportfoglalkozások támogatása

  Iskolánk kapcsolata Zugló legnagyobb sportegyesületével, a BVSC-vel régi hagyományokra nyúlik vissza.
  Iskolánkban jelenleg is több sportágban tartanak foglalkozásokat. (labdarúgás, birkózás, asztalitenisz).
  Az egyesület a tanórai és délutáni sportfoglalkozásainkat március elején több mint száz labdával (szivacskézilabda, röplabda, focilabda, kosárlabda) támogatta.
  Köszönjük a támogatást.

  Molnár Márta
  intézményvezető

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, március 9 - 07:23

 • 01

  Tavaszváró játszóház

  Március első péntekjén a napköziben immár hagyománnyá vált tavaszváró játszóházat szerveztünk. A hideg időben jól esett a meleg tanteremben kézműveskedni. Hamarosan színes csibék, méhecskék, madarak árasztották el az iskolát. A hópelyheket felváltották a virágok, igazi tavaszi, húsvéti hangulatban telt a délután.

  Gremspergerné Laskai Judit

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, március 8 - 14:08

 • 01

  Ismét “Jó tanuló, jó sportoló” (2017)

  Kozsán Balázs 2017 decemberében ismét átvehette a zuglói “Jó tanuló, jó sportoló” díjat.

  Eredményességét bizonyítja, hogy a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj boldog tulajdonosa is.

  Eredményeire felfigyelve a Zuglói Lapok szerkesztősége is megkereste. A riport a mellékelt cikkben olvasható.

  Gratulálunk, Balázs!

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, március 6 - 13:53

 • 01

  Tudós tanárok elismerése az Akadémián

  Tizenketten vehették át idén kutatótevékenységük elismeréseként a Pedagógus Kutatói Pályadíjat az MTA Székházában.

  A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus Kutatói Pályadíjára a legalább öt éve oktató, legalább félállásban alkalmazott pedagógusok pályázhatnak olyan tudományos munkával – monográfiával, nagyobb terjedelmű tanulmánnyal, kísérleti eljárási eredménnyel, forráskiadvánnyal stb. – amely tényleges előrelépést jelent egy adott tudományos téma alaposabb feltárásában. A pályamunkákat a tudomány szempontjából illetékes akadémiai kutatóintézet bírálja el, majd az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsának (AKT) szakbizottságai rangsorolják. A bírálók és szakbizottságok értékelő véleménye alapján az AKT kialakítja a díjazásra vonatkozó javaslatát. Ennek ismeretében az MTA elnöke dönt a díjazottak személyéről, majd a főtitkár részesíti őket a személyenként bruttó 200 000 forinttal járó elismerésben.

  A Magyar Tudományos Akadémia főtitkára pedagógusi munkája mellett elért tudományos eredményeiért Pedagógus Kutatói Pályadíjban részesítette a bölcsészet – és társadalomtudományok területén:

  Bódizs Anikót, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanítóját “Tehetségpontok pedagógusainak koncepciói a tanulói érdeklődésről” című munkájáért.

  További információk: http://mta.hu/mta_hirei/tudomanyos-munkat-folytato-tanarok-elismerese-az...

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, február 6 - 15:45

 • 1

  „A vers az, amit mondani kell”

  2018. január 9-én rendeztük meg iskolánkban a vers-és prózamondó versenyt a felső tagozatosok számára. Már sok versenyen részt vett, tehetséges és verskedvelő hetedikesek, nyolcadikosok és lelkes, szerepelni vágyó ötödikesek, hatodikosok szólaltatták meg költőinket, íróinkat Petőfitől egészen a kortársakig. Elhangzottak vidám gyerekversek, prózai művek, és komoly, már-már felnőtt, értelmezést igénylő költemények is. Néha mosolyogtunk, néha elszorult a torkunk, amint hallgattuk őket. Köszönjük, Nektek, kedves versenyzők, hogy felkészültetek és átadtatok egy kicsit lelketekből, érzéseitekből a többiek számára, köszönjük, hogy kinyitottatok egy kis kaput az előadott művek befogadása felé.

  Minden kategória 1. helyezettje képviseli iskolánkat a kerületi versenyen. Ők pedig:

  5-6. vers: Grenczer Petra 5.b
  5-6. próza: Stopp Blanka 6.b
  7-8. vers: Bányász Emma 8.a
  7-8. próza: Pleszkáts Áron 8.a

  Gratulálunk a győzteseknek!

  Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, január 11 - 09:20

 • a 8.a-s szurkolók

  Bolyai anyanyelvi verseny

  2017. november 10-én a Bolyai anyanyelvi verseny kelet-pesti (X., XIV., XVI. és XVII. kerületi) körzeti fordulóján iskolánk 69 tanulóval vett részt: egy 3.-os, négy 4.-es, négy 5.-es, három 6.-os, egy 7.-es és öt 8.-os csapattal. Egy országos 1. és 5., valamint egy körzeti 1., 2., 5. és két körzeti 6. és 7. helyezéssel büszkélkedhetünk, pedig minden évfolyamon min. 63-109 csapat mérkőzött meg egymással. Herege Éva

  A galéria 19 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, január 12 - 13:36

 • 01

  Karácsonyi hangverseny

  2017. dec. 21-én tartottuk hagyományos karácsonyi hangversenyünket és karácsonyváró műsorunkat a Zuglói Evangélikus Gyülekezet templomában. Idén irodalmi utazással közeledtünk a karácsony misztériuma felé, magyar írók, költők versein és prózai írásain keresztül hangolódtunk rá az ünnepre. A műsorból természetesen nem hiányoztak a német nyelvű versek sem. Az énekkar ünnepi dalai, diákjaink hangszeres előadásai és a második osztályosok betlehemese segítettek karácsonyi hangulatot teremteni.

  A tartalmas műsort Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia tanárnő állította össze. Köszönjük minden résztvevőnek és felkészítőnek a színvonalas előadást!

  Vargáné Stefán Erika humánmunkaközösség-vezető

  A galéria 26 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, január 3 - 13:53

 • 01

  Luca-napi vásár

  December 15-én folyosóinkat ismét ellepték a finom sütemények és a kézzel készített ajándékok, ekkor tartottuk a hagyományos Luca-napi vásárt iskolánkban. Remek hangulatban vásároltak vagy eladták kézműves termékeiket a gyerekek, a szülők pedig jót beszélgettek egymással közben a folyosón.
  Z. Kiss Adrienn

  A galéria 13 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, január 8 - 13:48

 • 01

  Bécsi témanap

  A galériához kapcsolódó cikk ide kattintva tekinthető meg.

  A galéria 13 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, december 12 - 13:24

 • Vendégek fogadása

  Országos általános iskolai német nyelvű vers- és prózamondó vers

  2017. december 8-án 13:00 órakor 18 iskola 58 versenyzője gyűlt össze kísérőikkel és tanáraikkal a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében, hogy a házigazdákkal együtt megnyissanak egy kellemes hangulatú német irodalmi délutánt. Az iskola a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület általános iskolai szekciójával közösen immár 13. alkalommal rendezte meg az országos német nyelvi vers- és prózamondó versenyt a két tanítási nyelvű és nemzetiségi általános iskolák 5 8. évfolyamos tanulói számára. A megmérettetést idén 9 budapesti és 9 vidéki iskola vállalta.
  A vendégeket elsőként Molnár Márta intézményvezető, a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület általános iskolai német szekciójának vezetője, majd dr. Házlinger György, a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte. A megnyitó műsorban Fehér Gréta szavalata hangzott el német nyelven, Egyed Hilda fuvolázott és Greskó Balázs gitározott, valamint az elsős és másodikos tanulók német nyelvű táncát és körjátékát tekintette meg a közönség. A verseny menetét és a zsűri értékelési szempontjait Juhászné Bóka Szilvia intézményvezető-helyettes ismertette a résztvevőkkel.
  A ráhangolódás után négy szekcióban zajlott a verseny: az 5-6. és a 7-8. osztályosok külön versenyeztek két-két kategóriában: versben és prózában. A verseny után, míg a zsűri visszavonult döntéshozatalra, sütemény, pogácsa és innivaló várta a büféasztalnál a versenyzőket és kísérőiket.
  Az ünnepélyes eredményhirdetésen a zsűri mind a négy szekcióban összefoglalta a verseny tapasztalatait, tanulságait, a versenyzők erősségeit és az esetleges javítandó területeket. Ezután került sor a kategóriák helyezettjeinek díjazására.
  Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek és a felkészítő tanáraiknak!

  A rendezvényt támogatták:
  Kétnyelvű Iskoláért Egyesület
  Goethe Intézet
  Iskolánk Hajós Alfréd Alapítványa
  Szülők
  Osztrák Intézet
  Közép-Pesti Tankerületi Központ

  Juhászné Bóka Szilvia
  intézményvezető-helyettes

  A galéria 15 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, december 12 - 11:31

 • 01

  Adventi gyertyagyújtás

  Adventi gyertyagyújtás a diákönkormányzat szervezésében.

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, december 12 - 10:57

 • Folyosó

  Októberben megújult az iskolánk!

  A Magyar Olimpiai Bizottság és a hazai tulajdonban lévő Poli-Farbe festék- és vakolatgyár 2014-ben indította el közös, „ A Mi iskolánk bajnoka” elnevezésű programot. A jótékonysági kezdeményezés keretében iskolánkban a” mocorgó” (tornaszoba) és környezete, a lépcsőház és négy folyosó újult meg.
  Köszönjük a MOA (Magyar Olimpiai Akadémia) és a POLI-FARBE festékgyár támogatását (festék, festési, mázolási munkák).
  Köszönjük a MOA főtitkárának, hogy felhívta figyelmünket a lehetőségre, valamint köszönettel tartozunk a cég vezetőjének, marketing koordinátorának és más munkatársának, hogy szívükön viselték iskolánkat.
  A tanulók, pedagógusok nevében köszönöm a támogatást!

  Molnár Márta, intézményvezető

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, november 21 - 13:50

 • 01

  Rezitationswettbewerb 2017

  Alljährlich findet an unserer Schule der Rezitationswettbewerb in deutscher Sprache statt. In diesem Jahr wurde dieser Wettbewerb am 14. November durchgeführt und 36 Schülerinnen und Schüler der Klassenstufen 5-8 nahmen daran teil, trugen Gedichte beziehungsweise Prosastücke vor , um einen der begehrten drei ersten Plätze zu belegen.
  Unter Aufsicht einer erfahrenen und gestandenen Jury konnten folgende Platzierungen vorgenommen werden:

  5./6. Klasse - Gedicht
  1. Nyitrai Máté, 5a
  1. Grenczer Petra, 5b
  2. Mészáros Lila, 5b
  3. Krivarics Hanna, 5a

  5./6. Klasse - Prosa
  1. Hornyák Zsófia, 5a

  7./8. Klasse – Gedicht
  1. Ambrus Kincső, 8a
  2. Fehér Nikola Gréta, 8a
  2. Csáki Sára, 8a
  3. Maróti Anna, 7b

  7./8. Klasse - Prosa
  1. Szabó Blanka, 8b

  Sonderpreis:
  Pál Emma, 7b

  Wir gratulieren allen Gewinnern und danken allen Teilnehmern, aber auch den Lehrerinnen, die die Schüler auf diesen Wettbewerb vorbereitet haben.
  Jeweils die Erstplatzierte wird unsere Schule beim Landeswettbewerb, der am 08.12.2017 durchge- führt wird, würdevoll vertreten.
  Christine Lück

  A galéria 11 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, november 16 - 14:18

 • Ünnepség

  Megemlékezés 1956. október 23-ról

  Nemzeti ünnepünk előtt tisztelegve október 20-án alsó és felső tagozaton is megemlékezést tartottunk.
  A kisebbek vetítéssel kísért előadást hallgathattak meg, amely során Cselei Márta tanítónő szervezésében korabeli naplórészletek felolvasásával, egy 10 éves kisgyermek feljegyzései alapján idézték fel az eseményeket, hozták közelebb az egészen fiatal korosztályhoz a történéseket.
  Felső tagozaton 1956 emlékének megünneplésére a humán munkaközösség tagjai Vargáné Stefán Erika munkaközösség-vezető szervezésében irodalmi műsorral készültek. A megemlékezés Váci Mihály 1956-os naplóján alapult, amelynek segítségével felidézték okt. 23. legfontosabb eseményeit. Az ünnep hangulatát szépirodalmi alkotásokkal és e naphoz kapcsolódó zenei részletekkel próbálták átélhetővé tenni. A műsor befogadását korabeli filmfelvételek és a versekhez, zenékhez kapcsolódó kivetített képek segítették.

  A galéria 9 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 26 - 12:22

 • Teadélután volt kollégákkal

  Teadélután egykori kollégáinkkal

  2017. október 18-án, egy bensőséges teadélután keretében vendégeink voltak iskolánk korábbi pedagógusai, dolgozói. Emlékek elevenedtek fel az elmúlt évekből, sőt évtizedekből ... voltak, akik 30 év elmúltával most találkoztak ismét. A derűs hangulatú összejövetelről mindenki "magával vihetett egy mosolyt" ...

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 24 - 12:58

 • Hősök tere 3.a

  Témanap a Városligetben

  A 3. évfolyam 2017. október 19-én témanap keretében a Városligetbe látogatott. A gyerekek először a Hősök terén feladatlap segítségével csoportokban gyűjtöttek információkat, majd megtekintették idegenvezetéssel a Vajdahunyad várában az Apostolok tornyát, illetve a Mezőgazdasági Múzeumban a "Honfoglaló őseink lakóhelye" c. kiállítást.

  A kedvező időjárás nagyszerűvé tette a napot. A csoportok nagyon fegyelmezetten, együttműködve oldották meg a feladatokat. A múzeumi látogatás alkalmával is motiváltak voltak a befogadásra, figyelemmel hallgatták a vezetést. A feladatsort elkészítették, a csoportfelelősök értékelték a csoport munkáját. A gyerekek élményszerűen élték meg a napot, és olyan helyeket is felfedeztek a Városligetben, ahol eddig még nem is jártak.

  Icsu Anna és Ludányiné Rajna Gabriella osztályfőnökök

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 24 - 13:42

 • 01

  Kutatók Éjszakája - benyomások

  Kíváncsiság. Várakozás. Utazás. Előadóterem. Jó hangulat. Tömeg. Sistereg. Szikrázik. Repül. Törik. Ragad. Nyúlik. Hideg. Forró. Lángol. Félelem. Bátorság. Érdeklődés. Meglepődés. Vidámság. Hangok. Lufik. Képletek. Tanulás………………….. és még megannyi impulzus ért bennünket ezen az „éjszakán” a Budapesti Műszaki Egyetemen - de túléltük:


  Jövőre újra belevágunk !!!!!

  A 7. a kis csapata

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 19 - 13:47

 • 01

  Őszi napközis játszóház

  Október 13-án pezsgett az élet a napköziben. Megtartottuk az idei első játszóházas foglalkozásunkat őszi hangulatban. Készült sok-sok denevér, halloween tök, szőlőfürt, kip-kop figura, és - természetesen, mint mindig - most is volt táncház. A gyerekek nagyon élvezték, télen folytatjuk!

  Z. Kiss Adrienn szervező napközis tanító

  A galéria 19 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 17 - 13:15

 • Pécsi Rita előadása 2017 okt

  Érzelmi intelligencia - Pécsi Rita előadása

  2017. október 12-én, csütörtökön a második résszel folytatódott Pécsi Rita neveléskutató ez év januárjában elindított előadása a gyermekek érzelmi intelligenciája témában.

  A sodró lendületű előadás a résztvevő szülőket és pedagógusokat együttgondolkodásra sarkallta következő kérdésekre választ keresve:
  - Mit tehet a szülő és a nevelő, ha valóban formálni akarja a gyermek személyiségét?
  - Mit tehetünk otthon az érzelmi intelligencia fejlődéséért?
  - Hogyan állíthatjuk az érzelmi intelligenciát a tanulás szolgálatába?

  Juhászné Bóka Szilvia
  intézményvezető-helyettes

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 16 - 09:20

 • 1. A kínálat 2017-ben

  A magyar népmese napja

  A program délutáni, napközis részét 2017. szeptember 29-én, pénteken 14.00 órától tartottuk a könyvtárban. A felsős tanulók olvastak fel egy-egy magyar népmesét az alsósoknak, akik vagy csupán hallgatták, vagy rajzolgathattak is közben. Délelőtt kiragasztottuk a kínálatot, azaz, hogy kb. hány órától melyik művet ismerhetik meg. Célunk nem csupán a magyar népmesék megszerettetése volt, hanem az alsósok és a felsősök közötti együttműködés motiválása is. Nagy örömmel fogadták a gyerekek, hogy az idén a portás István bácsi is olvasott nekik.

  Herege Éva szervező tanár

  A galéria 19 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 13 - 07:34

 • 01

  Bábelőadás német nyelven

  2017. szeptember 15-én iskolánk vendége volt Olaf Müller német bábművész, dráma- és szociálpedagógus, aki a 2. osztályosoknak hozott egy német nyelvű mesét Rosi und die Küchenmonster címmel, amelyet óriásbábok segítségével jelenített meg. A vidám hangulatú előadás, az előadó magával ragadó személyisége elvarázsolta az ifjú közönséget.
  Köszönjük Claudia Gust anyanyelvi tanárnőnek (ZfA) a szervező munkáját, valamint Bódizs Anikó tanítónőnek a lebonyolításban való segítségnyújtását.

  Juhászné Bóka Szilvia intézm.vez.h

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 9 - 09:20

 • Aradi vértanúk

  Megemlékezés az aradi vértanúkról

  Október 6-án az iskolarádióban emlékeztünk meg az 1849-ben Aradon kivégzett 13 tábornokról.
  Felidéztük a legendás vértanúk nevét, felvillantottuk a nevek mögött rejtőző embereket, és egy-egy mozzanat felidézésével átélhetővé tettük tragikus sorsukat, hősi halálukat.

  Gremspergerné Laskai Judit

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 9 - 12:34

 • Teljes védőruhában

  Pályaorientációs nap

  Tisztelt Szülők!

  Az október 3-i pályaorientációs napról készült beszámolókat ide kattintva olvashatják.
  Richard Guth cikke a győri Audi-gyárlátogatásról ide kattintva érhető el.

  Iskolavezetés

  A galéria 25 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 16 - 09:14

 • 01

  A zene világnapján

  Iskolánkban szeptember 29-én ünnepeltük a zene világnapját. A Hajós-kórus és több lelkes önként jelentkező diák a szünetekben mini koncertekkel szórakoztatta, bűvölte el közönségét az aulában. Hallhattuk Mészáros Lillát csellózni, Tóth Ágnest szaxofonozni, Egyed Hildát fuvolázni és Faragó Hangát fagotton játszani.
  Ezúton is köszönjük mindenki közreműködését!

  Miele-Jobbágy Orsolya
  szervező tanár

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, október 3 - 13:12

 • 01

  Sommersprachlager in Oberwössen 2017

  Eine erlebnisreiche Woche verbrachten 49 Schüler unter der Begleitung ihrer Lehrerinnen im diesjährigen Sommerlager in Öberwössen/ Deutschland.
  Die Unterbringung und Verpflegung erfolgte im Gasthof "Sonnenbichel" in Öberwössen, von wo aus die täglichen Unternehmungen starteten. Vormittags erhielten die Schüler Deutsch- unterricht in der Schülerhilfe in Kufstein, anschließend fanden die geplanten Programme statt.
  So erlebten die Kinder eine Führung durch die Festung Kufstein, besuchten die Kristallwelten "Swarowski", verbrachten erlebnisreiche Stunden im Erlebnispark „Ruhpolding”, begaben sich auf eine Wanderung durch die phantastische Umgebung, die am Königssee endete und der sich als Abschluss eine Schifffahrt nach St. Bartholomä anschloss.
  Natürlich gab es auch vergnügliche Stunden in einem Erlebnisbad, in dem sich die Kinder nach Lust und Laune austoben konnten.
  Dass diese Woche zu einem unvergesslichem Erlebnis für die Kinder wurde, ist nicht zuletzt den begleitenden Lehrerinnen, Frau Kocsisné, Frau Lück, Frau Páczayné und Frau Vargáné zu verdanken, die durch ihre Organisation und ihren Einsatz für das gute Gelingen dieses Sommerlagers beitrugen.

  Christine Lück  Nyári nyelvi tábor Oberwössenben, 2017

  Egy élményekkel teli hetet töltött 49 tanuló tanáraik vezetésével Oberwösseni nyári táborban , Németországban.
  Szállás és ellátás a Sonnenbichel Fogadóban Oberwössenben volt ahonnan a napi vállalkozások startoltak. Délelőttönként német oktatás folyt a Kufsteini tanárok által. Ezután indultak a napi programok.
  Igy a gyerekek meglátogatták a Kufsteini várat a Swarowsky kristályvilágot, a rufpoldingi élményparkot. Egy nagy kirándulás is volt a fantasztikus Königsseehez és végül a hét egy hajókirándulással zárult St. Bartholomä-ba.
  A gyerekek kedvükre kitombolhatták magukat egy élményfürdőben.
  Hogy ez a hét felejthetetlen élmény maradjon a gyerekeknek köszönhető ez elsősorban a kisérő és szervező tanároknak. Említsük meg a nevüket: Kocsis tanárnő, Lück tanárnő, Páczay tanárnő, valamint Varga tanárnő.

  Christine Lück

  A galéria 17 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, szeptember 18 - 11:37

 • Az Év Diákja

  Az Év Diákja

  A 2016/17. tanév eredményei alapján iskolánkból Maróti-Agóts Mátyás, 5. b osztályos tanuló kapta az Év Diákja kitüntetést, melyet a zuglói tanévnyitó ünnepségen, 2017. augusztus 31-én vett át. A díj adományozója Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete. Szeretettel gratulálunk!

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, szeptember 4 - 13:15

 • 01

  Elkezdődött a tanév: "Alig várom a hétfőt!"

  2017. szeptember 1-jén ünnepélyes keretek között megnyitottuk a tanévet.
  A műsort a 4. b osztályos tanulóknak és tanítóiknak köszönhetjük.
  Diákjaink jókedvvel, kipihenten kezdték a tanévet.
  Legnagyobb élmény ez a nap azonban a kis elsősöknek volt, akik mosolygó arccal lépték át az iskola kapuját és boldogan töltötték el első iskolás napjukat.
  "Alig várom a hétfőt!" - mondta egyik kis elsősünk.
  Reméljük, így gondolta a többi 470 tanulónk is:-)

  A galéria 9 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2017, szeptember 4 - 12:59