Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola
Magyar
Magyar
Német
Német
Diákhonlap
Videók
 

2018/2019-as tanév

 • 01

  Ballagás 2019

  A galéria 13 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, augusztus 6 - 06:44

 • 01

  Ciklus-show 4.a

  2019. június 3.-án délelőtt a 4. A osztály tanulói 3 csoportban "Ciklus-show" interaktív felvilágosító és felkészítő foglalkozáson vettek részt. A program minden elemének az volt a célja, hogy a gyerekekben saját testük szépségét, működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítsék meg. Külön dolgoztak a fiúk egy csoportban és a lányok két csoportban. Nagyon hasznosnak tartották a gyerekek a foglalkozásokat.

  Ludányiné Rajna Gabriella

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 25 - 09:24

 • 01

  Élménypedagógiai képzés

  Nevelőtestületünk 23 tagja vett részt a Hajós Alfréd Alapítvány támogatásával június 24-26. között egy 30 órás, helyben szervezett akkreditált továbbképzésen (a képzés a Kalandok és Álmok Egyesület programja).
  Ebben a 3 napban foglalkoztunk erőszak megelőzéssel és konfliktuskezeléssel élménypedagógiai módszerek bevonásával.Megtapasztaltunk egy újfajta pedagógus szerepet, ami mindenki számára egyformán hasznosnak bizonyult. Ezeket az új tapasztalatokat rengeteg játék, helyzetgyakorlat során szereztük meg, amelyeket a munkánk során az tanórákba is be tudjuk majd építeni. Megismertük még, hogy hogyan lehet a gyerekek szociális kompetenciáit fejleszteni az élménypedagógia eszközeivel. Rálátást kaptunk arra is, hogy a konfliktusokat, hogyan lehet megelőzni, felismerni és kezelni. Az egész tantestület számára hasznos volt a tanfolyam, mert úgy éreztük, hogy egy csapatépítő tréningen vagyunk, és jobban megismertük egymást is.
  Ezért nagyon köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a tanfolyamon.

  Babodi Ágnes iskolai könyvtáros

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, augusztus 21 - 11:48

 • 01

  Hajós-nap

  Ma volt a tanév utolsó napja és hagyományainkhoz hűen, a Hajós-nap is. Kicsik és nagyok vidáman, sok játékkal, sorversennyel, kézműves foglalkozásokkal, népi gyermekjátékokkal búcsúztatták a tanévet. Sokan játszottak az ugrálóvárban is. Aki éhes volt, finom szendvicsekkel és házi süteményekkel lakhatott jól. De volt fagyi, vattacukor, limonádé, kürtős kalács is.
  Mindenki jól érezte magát ezen a forró nyári napon. Éljen a V A K Á C I Ó!!!!

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 19 - 11:13

 • 01

  Jutalomkirándulás

  A Diákönkormányzat szervezésében közösségi munkája alapján 3-8. osztályig osztályonként 2-2 tanuló vehetett részt az idei jutalomkiránduláson, ahol a tekesportot próbálhatták ki a gyerekek, majd a szabályok és fogások elsajátítása után versenyeztek is egymással.

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 19 - 11:24

 • 01

  Látogatás a Siemens Zrt-nél Zuglóban

  Június elején projektmap keretében ismét ellátogattunk a Siemens Zrt-hez a nyolcadik évfolyammal, hogy a célnyelvi civilizáció tantárgyhoz kapcsolódva megismerkedjünk egy Magyarországon jelen lévő német nagyvállalat működésével. Idén először a duális képzést mutatták be nekünk, gyakorlati feladatokat is kipróbálva tapasztaltuk meg, hogyan lehet az elméleti és gyakorlati oktatást ötvözve tanulni.
  A kedves vendéglátás után Virágh Adrienn, a Siemens kommunikációs vezetője ismertette egy prezentációban a nagyvállalat működését a világban és hazánkban, majd kvízkérdések gyors és pontos megválaszolásával lehetett Siemens- ajándékcsomagot nyerni. Az idei év különlegessége az volt, hogy a cég magyarországi vezérigazgatója, Martin úr bejött hozzánk előadás közben, és kedvesen, közvetlenül, három nyelvet (német-angol-magyar) váltogatva „beszélgetett” diákjainkkal és hangsúlyozta számukra a használható nyelvtudás fontosságát.
  A programot – mint az eddigi években is – hasznosnak találtuk a nyolcadikosok számára, és szívesen rendezzük meg a következő tanévekben is, köszönjük Virágh Adrienn közreműködését a projektnap megszervezésében és lebonyolításában.

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 26 - 06:56

 • 01

  Megemlékezés: Hajós Alfréd sírjának felújítása

  A Nemzeti Örökség Intézete szervezésében, Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok sírjának felújítása alkalmából tartandó megemlékezésen 2019. július 31-én az igazgatónő képviselte intézményünket.

  Iskolánk 1988 óta viseli Hajós Alfréd nevét, 1999 óta tagja a Magyar Olimpiai Akadémiának.

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, augusztus 7 - 10:16

 • Pedagógusnapi kitüntetések

  Pedagógusnapi kitüntetések

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott munkája elismeréseként Halmai Katalin és Tamásiné Szluka Ildikó tanítónő, Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült Molnár Katalin és Icsu Anna tanítónő. A kitüntetéseket ünnepélyes keretek között adta át dr. Házlinger György tankerület-igazgató úr 2019. június 3-án.
  Gratulálunk az iskola tanulói, szülei és alkalmazotti közösség nevében!

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 11 - 10:05

 • 01

  Diákcsere Budapest-Miesbach

  Iskolánk immár 14 éve ápolja a partnerkapcsolatot a miesbachi Realschule-val. Az idei tanévben május 19-én a 6.évfolyam 19 tanulója utazott ki a hangulatos bajor kisvárosba. Az egy hétig tartó diákcsere alkalmat adott mind a német nyelv autentikus környezetben való gyakorlására, tanulására, mind a szabadidő tartalmas eltöltésére. A délelőtt folyamán az iskolában szervezett tanórákon vettünk részt. Tanultunk bajor népdalt, táncoltunk autentikus bajor táncot, és megismerkedtünk a bajor konyha remekeivel is. Részt vettünk kémia, biológia, matematika, és sportfoglalkozáson is. Bejártuk Miesbach nevezetességeit, ellátogattunk a közeli Wasmeier Museumba, ahol a bajor paraszti életet bemutató kiállítást tekintettük meg, egyik délután bowlingoztunk is együtt a német cseregyerekekkel. A legnagyobb élményt a csütörtöki kirándulás jelentette számunkra. Münchenbe utaztunk, ahol a Deusches Museum megtekintése után ellátogattunk az Allianz-Arénába.A szombati családi napot egy közös grillezés zárta, ahol az egész heti élményeket megköszönve búcsúztunk a szülőktől, gyerekektől, tanároktól.

  Kocsisné Szabó Ildikó, Gremspergerné Laskai Judit szervező tanárok

  A galéria 10 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 3 - 11:19

 • 01

  DÖK-gyermeknap

  Gyermeknap alkalmából jégkrémet kaptak a diákönkormányzattól a gyerekek ajándékba, majd a délután folyamán vidám zsibvásár zajlott.

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 19 - 11:18

 • oklevél

  Pedagógusnapi elismerés a nevelőtestület részére

  Az Emberi Erőforrások Minisztere prof. dr. Kásler Miklós miniszter úr elismerő oklevelet adományozott a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nevelőtestülete részére kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként.

  Szívből gratulálunk!

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 7 - 08:59

 • 01

  Schüleraustausch nach Kressbronn an den Bodensee

  Auch in diesem Jahr reisten 16 Achtklässler unter Begleitung ihrer Lehrerinnen, Frau Hegyeshalmi und Frau Lück, zu einer unserer Partnerschulen an den Bodensee. Dort verbrachten sie eine knappe Woche, in der sie die Gelegenheit hatten, die Partnerschule sowie einige der zahlreichen wundervollen Orte und Ausflugsziele in Augenschein zu nehmen. So besichtigten sie die Stadt Friedrichshafen, das Zeppelin-Museum, Bregenz mit der Seebühne und Langenaargen. Auch wenn das Wetter nicht ganz mitspielte, so wurden sie am letzten Tag mit einem Traumwetter verwöhnt und erlebten einen wunderschönen Tag bei einer kleinen Wanderung nach Langenaargen, ( ca.6km) am Bodensee entlang und einer anschließenden Schifffahrt zur Insel Mainau.
  Gern wären die meisten noch geblieben, aber die Zeit war gekommen, um Abschied zu nehmen, allerdings nicht ohne die eine oder andere Einladung für Budapest oder die Bodenseeregion auszusprechen. Also dann, auf ein neues Abenteuer.

  Christine Lück

  A galéria 15 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 3 - 09:02

 • Lázár Ervin Program

  Lázár Ervin Program

  Máj. 10-én a 7.b osztállyal a Lázár Ervin Program keretében megtekintettük a Pesti Magyar Színházban SunCity- Holnap Tali! c. musicalt. A program évente egyszer lehetőséget biztosít minden tanulónak egy színházi előadáson való ingyenes részvételre. A gyerekek nagyon élvezték az előadást, mivel a popmusical kimondottan e korosztályt célozta meg, a tizenéveseket megszólító stílusban őket érintő témákat vetett fel. A romantikus történetet látványos zenés-táncos produkciók fűszerezték, amelyek folyamatosan fenntartották a figyelmet. A könnyed kikapcsolódást nyújtó produkciót tartalmas és igényes programnak ítélték meg a tanulók. Vargáné Stefán Erika

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 3 - 11:23

 • 01

  Pedagógusnap a Rózsavölgyi Szalonban

  Rendhagyó helyen és módon ünnepelhettük az idei tanévben a pedagógusnapot a szülői munkaközösség szervezésében. Színházjeggyel és hangulatos fogadással köszönték meg a tanulók és a szülők a nevelőtestület, valamint a pedagógiai munkát segítők éves munkáját. A helyszín a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café színházterme volt, ahol Hindi Brooks romance.com című darabját tekinthettük meg a Nemzet Színészeinek előadásában.
  Köszönjük az ötletes, színvonalas programot, a kiváló szervezést!

  Molnár Márta
  intézményvezető

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, május 30 - 13:35

 • 01

  projektnap: Madarak és fák napja

  A rossz idő miatt, több hetes késéssel, május 24-én tartottuk meg a Madarak és fák napját. Hagyományainkhoz híven, ilyenkor az alsó tagozat ellátogat az Állatkertbe. Az első és másodikosok a tanítónénik segítségével, a nagyobbak, csapatokban önállóan igyekeztek válaszolni a feladatlapok kérdéseire. Jutott idő játékra az Energia parkban, mindenki megnézte a Fóka-Mókát és a Cápasulit.
  A programot fotók, rajzok és faliújságok örökítették meg.

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 5 - 09:06

 • kitüntetettek

  Zugló Önkormányzata által adományozott kitüntetések

  2019. május 31-én a Zugló Önkormányzata által adományozott kitüntetéseket vehették át ünnepélyes keretek között kollégáink:
  Zugló Lakosságának Szolgálatáért Díjat kapott Molnár Katalin tanítónő, Zugló Közoktatásáért Díjban részesült Körös Krisztina tanítónő, Zugló Önkormányzata Dicsérő Oklevelét kapta Árvai Krisztiánné technikai dolgozó.
  Gratulálunk az iskola tanulói, a szülők és minden kolléga nevében!

  Molnár Márta intézményvezető

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, június 4 - 08:13

 • 01

  Anyák napi játszóház

  A tanév utolsó játszóháza a napköziben az anyák napja jegyében zajlott. A verseket már megtanulták a gyerekek és készen álltak a köszöntésre. A technikaórákon készült ajándékok is becsomagolva várták, hogy átadják őket, ennek ellenére sokan még újabb és újabb meglepetéseket készítettek ezen a tavaszi délutánon. Különböző helyszíneken vártuk az ügyes kezű apróságokat. Volt aki papírból virágot hajtogatott, vagy éppen kis kosarat készített az apró csecsebecséknek. Nagy sikere volt a gyöngyfűzésnek és az anyák napi díszes facsipesznek is. A már hagyománnyá vált táncházban is sokan megfordultak. Jó hangulatban telt el a délután.

  Gremspergerné Laskai Judit

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, május 15 - 09:17

 • A 124 fáklyás futó

  Fáklyával az olimpiai eszméért

  A nyáron megrendezésre kerülő minszki II. Európai Játékok Rómából induló lángja 2019. május 9-én délután Budapestre érkezett. Az a megtiszteltetés érte a Magyar Olimpiai Akadémia iskoláit, így a Zuglói Hajóst is, hogy egy kiváló tanulónk és sportolónk futhatott a lánggal. Az idén 124 esztendős Magyar Olimpiai Bizottság a fáklyás futásra 124 olyan közéleti személyiséget, sportolót, művészt, politikust, gyermeket hívott meg, akiknek hétköznapokban végzett tevékenysége az olimpiai eszméhez köthető. Iskolánkat Gyóni-Maksa Levente, 6. a osztályos tanuló - aki aranyjelvényes minősítést szerzett atlétika sportágban 2018-ban - országos rúdugró bajnok -képviselte. Levente így írt az eseményről: „Öröm volt számomra, hogy részt vehettem a fáklyás futáson. Amikor együtt érkeztünk a váltó tagjaival futva a Kossuth térre, úgy éreztem magam, mintha én is az Ifjúsági Játékok résztvevője lennék. Jó érzés volt egy közösséget alkotni a sok híres sportolóval, akikkel közös fényképeket is készíthettünk. Szép volt látni, ahogy Budapest legszebb részein halad végig a láng. Én a Budai vár alján futottam, csaknem az alagút bejáratáig. Bár aznap szinte egész nap esett az eső, a váltó idejére, szerencsére, elállt. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ezen az eseményen én képviselhettem az iskolánkat.”

  Molnár Márta intézményvezető

  További hírek:
  http://olimpia.hu/kiemelt-hirek/budapesten-az-europa-jatekok-langja-a-fo...

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, május 21 - 08:58

 • anya és lánya futás

  Futógála

  Nem lehet elég korán kezdeni: iskolánk elsős tanulói egy spontán alakuló anya-lánya program keretében május 19-én részt vettek a 24. Női Futógálán. A kislányok nagyon könnyen teljesítették a 2,5 km-és távot, jövőre merészebbek leszünk!
  A fotón Kiss Luca, Bordy Emma, Egri Borbála, Harkai Vivien első osztályos tanulók láthatók.

  Egri Ágnes

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, május 21 - 09:01

 • 01

  Májusfaállítás

  Iskolánkban több évtizedes hagyomány a májusfa – a természet újjászületésének szimbóluma - állítása. Április utolsó napján, délután a gyerekekkel közösen színes szalagokkal díszítve elkészítjük, majd vidám ének és táncolás közben felállítjuk iskolánk kapuja elé. Reggelente, mikor megérkeznek diákjaink, pedagógusaink, a gyönyörű májusfa mosolyt csal, és derűt csempész a mindennapjaikba.

  Ábrahám-Juhász Lídia
  tanító, napközis pedagógus

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, május 21 - 09:08

 • A Föld napja 1

  A Föld napja

  A Föld napja alkalmából a reál munkaközösség összefogott a műanyag hulladékok ellen. A műanyag hulladék környezetkárosító hatásaira hívtuk fel a figyelmet egy installációsorozattal. A műanyag hulladék csökkentése mindennapi feladatunk, ezért a gyerekek gyönyörű festett vászon táskákat készítettek. A nyolcadik évfolyamon a tanulók projektmunka keretében tablókat alkottak környezetszennyezés témában.

  Reál munkaközösség

  A galéria 10 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, május 6 - 13:11

 • 01

  Élményszerű tanulás az iskola falain kívül is

  2019. április 25-én témanap keretében a 3. évfolyamosok a Városligetben tettek tanulmányi sétát.
  A program fő célja lakóhelyünk, környezetünk épített örökségének, a történelmi olvasmányokhoz kapcsolható műalkotások megismerése.
  A program kiemelt része a Hősök terén található Milleneumi emlékmű alapos feltérképezése volt.
  Részt vettünk a Mezőgazdasági Múzeum interaktív Varázslatos világűr c. időszaki kiállításán is.
  Tartalmas, élményekkel teli délelőttöt töltöttünk el. A két osztály a délelőtt túlnyomó részében együtt vett részt a programokon, erősítve ezzel az osztályok közötti jó kapcsolatot, összetartozást.
  A témanap lezárásaként, a tanulók a számukra előre elkészített feladatlap megoldásával, Redmenta program segítségével teszt, keresztrejtvény formájában adhattak számot a témanap folyamán szerzett ismereteikről.

  Horváth Antalné tanító, témanapfelelős

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, május 6 - 12:44

 • 01

  Látogatás a zeneiskola komplex művészeti előadásán

  Már hagyomány, hogy alsó tagozatos tanulók minden tavasszal (a felsősök ősszel) részt vesznek a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola komplex művészeti előadásán.
  Április 30-án ismét örömmel látogattunk el felfedezőútra „Az elvarázsolt hercegkisasszony” című jó hangulatú, színvonalas, gyermekközpontú előadásra. A program után élményeiket le is rajzolták a 2. osztályosok.

  Juhászné Bóka Szilvia intézményvezető-helyettes

  1. sz. rajz Horváth Hédi munkája
  2. sz. rajz Fáska Dóra munkája
  3. sz. rajz Kiss Kornél munkája

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, május 6 - 12:37

 • Szakmai továbbképzés némettanároknak 1

  30 éves két tannyelvű évforduló a Zuglói Hajósban

  2019. április 1. és 5. között jubileumi német nyelvi hetet tartottunk abból az alkalomból, hogy megünnepeljük, iskolánkban az 1989/90-es tanévben bevezetésre került elsőként az országban – másik két iskolával egyidőben – az általános iskolai magyar-német két tanítási nyelvű program, mely alapja volt az azt követő időszakban a többi két tannyelvű általános iskolai képzésnek is. Iskolánk 30 évvel ezelőtt felismerte, hogy a nyelvtanítást érdemes minél előbb, minél magasabb óraszámban elkezdeni, mert ilyenkor egy idegennyelv elsajátítása a megfelelő módszereket használva kis híján ösztönösnek tekinthető, természetes folyamatokon alapulhat. A három évtized alatt iskolánkban a 43 osztályban közel 1000 tanuló tanulja/tanulta a német nyelvet, heti 10-11 órában. Programunk kifinomult, és nemcsak keresett, de eredményes is. Sok iskola átvette, s a mai napig átveszi, adaptálja más nyelvre, kéri szakmai segítségünket.
  „A nyelvi órák száma önmagában azonban az eredményességhez még kevés lenne. Szükséges a jó iskolai közösség és az intézmény nyitottsága is: részt veszünk például nemzetközi projektekben, kiépítettünk három német iskolával diákkapcsolatot, 15 éve szervezzük az országos német nyelvű vers- és prózamondó versenyt, hagyománnyá váltak a német nyelvű táborok, nyelvi hétvégék itthon és Ausztriában. A német munkaközösség tagjai kiemelkedően magas színvonalú oktató-nevelő munkát végeznek. Nyitottak a folyamatos megújulásra, innovációra, oktatási segédanyagokat állítanak össze a német és a német nyelvű tantárgyakhoz. Ebben a teljes nevelőtestület támogatására számíthatnak – fogalmazta meg Molnár Márta intézményvezető az április 3-án megrendezett megemlékezésen, melyen ünnepélyes keretek között felidéztük a kezdeteket, valamint a 30 év jelentősebb állomásait, sikereit. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a fenntartó Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, dr. Házlinger György, aki megnyitotta a rendezvényt; Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, aki szintén méltatta az intézmény oktató-nevelő munkáját. Vendégünk volt Horváth Zsolt alpolgármester, Vargáné Hetey Zsuzsanna a Közép-Pesti Tankerületi Központ tanügyi referense, Claudia Gust, a magyarországi német anyanyelvi tanárküldő program koordinátora, valamint Horváth Gábor, a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület elnöke, aki a két tannyelvű iskolák pedagógiai munkájának jelentőségét hangsúlyozta.
  Tanulóink színvonalas köszöntőműsorát (bajor tánc, versek és dalok magyar és német nyelven) nagy örömmel fogadták a vendégek: szülők, jelenlegi és volt tanítványok, a kerületi és a kéttannyelvű illetve nemzetiségi iskolák vezetői, pedagógusai. Volt tanítványaink levélben és viedóüzenetekben foglalták össze, milyen emlékeik vannak a Hajósban töltött nyolc évről, a nyelvoktatásról, és arról, hogyan használják az itt megszerzett nyelvismeretet a munkájukban, mindennapi életükben. Az évforduló alkalmából meghirdetett pályázat nyertesei (Így tanuljuk a német nyelvet!) is díjazásban részesültek, a pályamunkákból (rajzok, társasjátékok, versek stb.) kiállítás nyílt. Az intézményvezető asszony virággal és külön az évfordulóra készült emléklappal köszöntötte az első két tannyelvű osztály osztályfőnökét és képviselőit, illetve a magyar-német két tannyelvű programban kiemelkedő munkát végző pedagógusokat. Ezek után bemutató órákat tartottunk két tannyelvű iskolák pedagógusai számára német nyelvből 1. osztályban (Bódizs Anikó tanítónő), történelem németül tantárgyból a 6. évfolyamon (Hegyeshalmi Henriett német-történelem szakos tanár) és célnyelvi civilizációból (Bata Heidi német-földrajz szakos tanár).

  A német nyelvi hét kiemelkedően gazdag programokban: április 2-án témanap keretében minden évfolyamon kiléptünk a hagyományos órarendi keretből, és német nyelvű ifjúsági irodalom, filmek, mesék, versek kooperatív, élményszerű feldolgozásával, előadásával bővítettük a gyerekek nyelvtudását. Aznap délután a kerületi német munkaközösség szervezésében 5-8. évfolyamon játékos kvízversenynek biztosítottunk helyszínt, az előkészítést és a lebonyolítását német munkaközösségünk segítette. Csütörtökön német táncház várta az alsó és felső tagozatosokat. A zene az óraközi szüneteket is felvidította, német dalokra, popslágerekre „flash mob” formájában is megmozgathatták magukat a táncoslábúak.
  A Goethe és az Osztrák Intézet támogatásával az évforduló kapcsán két vándorkiállítás is érkezett iskolánkba, „Erfindungen” und „Die Wiener Ringstraße” címmel, melyet április 12-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

  Juhászné Bóka Szilvia
  intézményvezető-helyettes

  A galéria 34 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, április 15 - 11:59

 • A költészet napja 1

  A költészet napja

  Ebben a tanévben rendhagyó módon emlékeztünk meg ápr. 12-én a költészet napjáról. A kellemes hangulatú órának a könyvtár adott helyet, ahol iskolánk verskedvelő tanárai és tanulói megosztották egymással kedvenc költeményeiket és az irodalomórákon tanult memoritereket. A versmondók által előadott költemények között komolyzenei részleteket is hallhattunk. A „szavalókört” végül spontán beszélgetés zárta, amelynek kapcsán a résztvevők átgondolhatták a költészet szerepét saját életükben.

  Köszönjük a részvételt minden kollégának és tanulónak!

  Vargáné Stefán Erika humán munkaközösség-vezető

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, április 30 - 10:02

 • 01

  Játszóudvar

  Családi "vállalkozásban" megújult a játszóudvari sakktáblánk és az ugróiskola:-)

  Köszönjük!

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, március 26 - 09:15

 • 01

  „Semmi sem szemét” játszóház – 2019. 03. 22. – Víz világnapja

  Iskolánkban 2019. március 22-én pénteken 14.00 és 15.00 óra között játszóházat szerveztünk a gyerekeknek „Semmi sem szemét” címmel. Az újrahasznosítás fontosságára, ezáltal a környezetvédelemre próbáltuk felhívni a gyerekek figyelmét a víz világnapján. A napközis tanítók kézműves foglalkozásokat szerveztek olyan anyagok felhasználásával, melyeket legtöbbször a szemetesben hagyunk.
  A sokszor egy használat után szemétnek tekintett műanyag kanalakból nyuszikat készítettek a gyerekek olló, ragasztó és vatta segítségével. Újrahasznosítottuk a bútorok csomagolására használt papírdobozokat is: a víz világnapja alkalmából a tanulók halakat készíthettek. A technika órákról és egyéb kézműves foglalkozásokról hulladékként megmaradt színes lapokból, színes ceruzák, vagy festék segítségével változatos halacskák készültek a játszóházban.
  A műanyag palackoknak szinte minden részét felhasználva ügyességi játékot és egyéni mintás karkötőt is készítettek a gyerekek.
  Felhasználtunk tojáshéjat is csibekészítéshez, a papírgurigák pedig új szerepet kaptak tojástartó nyuszi képében.
  Az inkább mozogni vágyó gyerekek számára a táncház és az udvari játék lehetősége is fennállt a játszóház ideje alatt, így minden gyermek könnyen választhatott magának számára megfelelő programot.
  Köszönjük a részvételt minden gyermeknek és a közreműködést minden pedagógusnak!

  Budapest, 2019. 03. 25.
  (Egri Á.)

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, március 28 - 13:57

 • 01

  Március 15. alsós megemlékezés

  Az alsó tagozat a megemlékezést március 14-én az 5. órában tartotta az iskola tornatermében. Mi történt 1848. március 15-én? A 4. a osztály tanulói röviden elevenítették fel az aznapi eseményeket. A műsor a Himnusz eléneklésével kezdődött, vezényelt Bódizs Anikó tanítónő. A 4.a osztályosokat Ludányiné Rajna Gabriella osztályfőnök készítette fel.

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, március 27 - 14:14

 • pénz7

  Pénz7

  Mi a közös ezekben a szavakban: hologram fólia, rejtett kép, mikroírás, színváltó nyomat, tapinthatóság, irizáló nyomat, biztonsági szál, vízjel, UV-motívum, illeszkedőjel, jelzőrostok, sorozatszám?
  Mindegyik megtalálható a forint bankjegyeken - tudták meg a Pénz7 – 2019 programján a Hajósban tanuló diákok.
  Ebben az évben iskolánk bekapcsolódott az Oktatási Hivatal által is támogatott Pénzügyi és vállalkozói témahétbe.
  A Magyar Nemzeti Bank önkéntesei dr. Bódi-Schubert Anikó (Pénzkibocsátási és stratégiai főosztály) és Réthy Barbara főosztályvezetők (Készpénzszakértői és fejlesztési főosztály) koordinálásával és közreműködésével két területen 10 osztály vett részt a programban. A tantermi programok az „idősebb” korosztályhoz szóltak. A 6., 7. és 8 osztályosok a fizetési eszközök és módok mellett megtudhatták, hogy mi a bankszámla és mire jó a folyószámla.
  A 4. és 5. osztályosok interaktív módon ismerkedtek a pénzérmékkel és a bankjegyekkel, a forinttal. A forint bankjegyek miniatűr képeit, feliratait nagyító alatt, tévén kivetítve is megfigyelhették, az UV lámpa alatt pedig a szemmel nem látható biztonsági elemekkel ismerkedhettek meg.
  Minden tanuló rövid teszttel zárta a foglalkozásokat és jó eredményükért ajándékban részesült.

  Molnár Márta
  intézményvezető

  A galéria 2 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, március 14 - 14:01

 • 01

  Első bálozók 2019.

  Február 9-én a Hajós-bált -immár hagyományosan- a 8. osztályosok nyitották meg a hagyományoktól eltérően palotással (8.a), majd bécsi és angol keringőt táncoltak a 8.b-sek, s végül a 8.a-sok bécsi keringőjével ért véget a gyerekek műsora.
  Pontosan egy éve, a tavalyi bál után kezdték el a táncpróbákat Janóval az akkori hetedikesek, és azóta izgatottan vártuk, hogy végre eljöjjön az a nap, amikor felvehetik a lányok a menyasszonyi ruhát, a fiúk a frakkot, és első bálozóként színpadra léphetnek a szülők és pedagógusok báljának kezdetén.
  A keddi és csütörtöki próbák, az osztályonként két tánc megtanulása, a ruhák kiválasztása, a smink és frizura megtervezése mind-mind fokozta ezt a várakozást, ám úgy gondoljuk: megérte.
  A nyolcadikosok – a szülők és tanárok szemével egyaránt- gyönyörűek voltak, a táncok nagyon jól sikerültek, igazi báli hangulatot teremtettek az est résztvevői számára, az élmény felejthetetlen… bennük -bennünk fog még élni nagyon sokáig, ám most a bál után rögtön felmerült a kérdés: „ vajon mit is fogunk csinálni kedd és csütörtök délután?”
  Köszönjük a szervezőknek, hogy minden évben számítanak a nyolcadikosokra a bál megnyitásában, a szülőknek, hogy mindenben támogatták a produkció létrejöttét, Janónak a tánctanítást és reméljük, jövőre folytatódik a hagyomány.

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, március 19 - 07:10

 • Komplex anyanyelvi verseny

  Komplex anyanyelvi verseny 4. osztály (iskolai forduló)

  2019. február 28-án délután 14 órától került megrendezésre a Komplex anyanyelvi verseny iskolai fordulója, ahol a részt vevő tanulók egy összeállított feladatlapot oldottak meg tollal és 5 mondatot tollbamondása volt a feladat. Az iskolai fordulón az I. helyezést Koczkás Antónia 4.a osztályos tanuló nyerte meg. Ő képviseli iskolánkat a kerületi versenyen. A II. helyezést: Utri Boglárka kapta, aki szintén a 4. a osztály tanulója. III. helyezést ért el: Viczkó Borbála 4. b osztályos tanuló. Gratulálunk minden részt vevőnek!

  Ludányiné Rajna Gabriella

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, március 6 - 10:01

 • Közép-pesti pedagógiai napok

  Közép-Pesti Pedagógiai Napok

  A Közép-Pesti Pedagógiai Napok keretében iskolánk két továbbképzési programot is szervezett a tankerület pedagógusai számára. Kereszturi Marianna február 11-én műhelyfoglalkozást tartott alsós tanítók és érdeklődő felsős tanárok részére Online feladatkészítők, alkalmazások használata a matematikaórán címmel. A workshop célja az volt, hogy a tanítók, tanárok lássák, hogy miként lehet a digitális, webkettes, infokommunikációs, online eszközöket bevonni a matematika tantárgy oktatásába. Emellett lépésről-lépésre bemutatásra került két online feladatkészítő alkalmazás használata. A pedagógusoknak a helyszínen biztosított számítógépekkel és laptopokkal lehetőségük volt a gyakorlatban is kipróbálni az online feladatkészítőket és megtenni az első lépéseket a digitális eszközök tanórai alkalmazása felé.

  Február 13-án Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia kerületi német tantárgygondozó szervezésében került sor dr. Morvai Edit, a Goethe Intézet munkatárásának szemináriumára, mely újszerű témákat mutatott be tanulóközpontú feldolgozási módokkal a németoktatásban. Köszönjük kollégáinknak a tudásmegosztást és a szervező munkát!

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, február 27 - 10:29

 • 01

  Hajós Alfréd 141. születésnapja

  Február 1-jén ünnepélyes keretek közt emlékeztünk meg iskolánk névadójának, Hajós Alfrédnak 141. születésnapjáról.
  Tanulóink egy 10 perces műsor keretében ismeretették olimpiai bajnokunk életútját. Hajós Alfréd volt az egyetlen magyar, aki a sport és a művészet terén első helyen végzett az újkori olimpiákon. Úszóként 100 és 1200m-en vehette át az első helyezettnek kijáró érmet. Ideális sportember volt, több sportágban is jeleskedett. A múlt század elején kezdett el építészként dolgozni. Épületeit megtalálhatjuk Lőcsén, Szabadkán, Miskolcon, Debrecenben. Egyik legjelentősebb, a tervei alapján készült épület a Margit-szigeti uszoda. Példaképnek tekinthetik őt a mai kor gyermekei is.
  Az olimpiai himnusz zenéjére és Pierre de Coubertin: Óda a sporthoz című vers felolvasása alatt tanulóink virággal, majd iskolánk igazgatónője két sportoló kíséretében, koszorúval emlékezett az évfordulóra.
  A koszorúzás alatt az osztályokban 10 kérdésből álló tesztet töltöttek ki a gyerekek, amely szorosan kötődött a kiváló sportember sporteredményeihez és munkásságához. A szellemi vetélkedőn holtversenyben a 6.a osztály és a 8.b osztály szerezte meg az első helyezést. Ők jutalomként egy-egy sportszeletet kaptak. Gratulálunk!

  Ábrahám Andrásné testnevelőtanár

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, február 14 - 11:27

 • Csapatunk

  Siker a gödöllői szellemi olimpiatörténeti vetélkedőn

  A gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola Szellemi Olimpiatörténeti vetélkedőjén február 1-jén vettünk részt csapatunkkal: Jámbor Kata, Budai Mihály, Nagy - Bod Mihály, Maróti - Agóts Mátyás 6. b osztályos tanulókkal. Összesen 7 iskola képviselte magát a versenyen. Találkozhattunk a rendezvényen Drávucz Rita világ - és Európa - bajnokkal, olimpián IV. helyezett vízilabdázóval és Fábián László olimpiai bajnok öttusázóval is.
  A legnagyobb öröm az volt számunkra, hogy az idei versenyt is a Zuglói Hajós Alfréd Iskola nyerte!
  Minden évben szívesen megyünk egy ilyen színvonalas jól szervezett versenyre!

  Köszönjük a felkészítést Józanné Beles Beáta testnevelő tanárnőnek.

  A Magyar Olimpiai Bizottság cikkét az eseményről ide kattintva olvashatják.

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, február 6 - 12:18

 • Farsang

  Farsang 2019

  Az idei tanévben is nagy sikere volt a jeges farsangnak. Január 11-én este hajósos tanulók, szülők, nagyszülők, pedagógusok, volt tanítványok vidám csapata karneválozott a Műjégpályán. Köszönetünket szeretnénk kifejezni a szülőknek, akik segítettek az italok, ételek, sütemények beszerzésében és elkészítésében, akik a szállítás gondjait oldották meg, akik a rendezvényen a büfét működtették, továbbá köszönet a játékos sportverseny lebonyolításáért és a szülők koordinálásáért.Köszönjük a tombolatárgyakat is!

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, január 30 - 09:15

 • Karácsony 1

  Karácsony

  Karácsony megünneplése az osztályokban már régi hagyomány iskolánkban. Az ünnepre való ráhangolódást már december elejétől, advent első vasárnapjától éreztük. A feldíszített iskola folyosói, osztálytermei, a közös gyertyagyújtás az aulában és az osztálytermekben, a karácsonyváró koncert a templomban segítettek abban, hogy lelkünket is felkészítsük a szeretet ünnepére.
  Az aulában álló karácsonyfa is jelezte az ünnep közeledtét. Ezen kívül szinte minden osztálynak volt saját karácsonyfája. Volt, ahol közösen díszítették fel, a kisebbeknek pedig meglepetés volt. Olyan osztály is akadt, ahol a földlabdás fenyőfát februárban kiültetik az iskola kertjébe, megmentve ezzel életét.
  A feldíszített karácsonyfa mellett meghitt hangulatban ünnepelte a legtöbb osztály a karácsonyt. A gyerekek műsort adtak, versekkel, énekkel, zenével, tánccal örvendeztették meg társaikat. A nap csúcspontja most is az ajándékozás volt. Az izgalom a tetőfokára hágott, hiszen most derült ki, ki-kinek volt az elmúlt adventi időszakban az őrangyala, ki-kinek ad most ajándékot. A fa alatt megtalálták az osztályok a szülői munkaközösségek gyerekeknek szánt ajándékait is. Az önfeledt játék és szórakozás jellemezte a délelőtt további óráit, ami párosult kis karácsonyi eszem-iszom-mal, sütemények és üdítők elfogyasztásával.
  Több felsős osztály külső helyszínt választott ezen a délelőtt. Volt, aki a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba látogatott el, vagy hatalmas élményt szerzett a 3D Kiállításon, vagy a Műjégpályára ment korcsolyázni, vagy éppen együtt készítettek karácsonyi süteményeket, ételeket.
  A sokféleség, ahogyan az osztályok megünnepelték a karácsonyt, mégis egyet mutatott: az összetartozást a szeretet ünnepén.

  Szabóné Kiss Györgyi
  osztályfőnöki munkaközössség-vezető

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, január 10 - 13:38

 • Karácsonyi ünnepség 1

  Karácsonyi hangverseny

  2018. dec. 20-án tartottuk hagyományos karácsonyi hangversenyünket és karácsonyváró műsorunkat a Zuglói Evangélikus Gyülekezet templomában. A magyar és német nyelvű irodalmi összeállítás, a 4.a és az 5.a osztályok és az énekkarosok ünnepi dalai, diákjaink hangszeres előadásai és a második osztályosok betlehemese valódi karácsonyi hangulatot teremtettek.

  Köszönjük minden résztvevőnek és felkészítőnek a színvonalas előadást!

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, január 10 - 13:31

 • Osztálykarácsony 6.a

  Osztálykarácsony 6.a

  Iskolánkban, december utolsó tanítási napján osztálykarácsonnyal zárjuk az évet. A gyerekek hetekig izgatottan tervezgették, hogy mivel lepjék meg osztálytársukat. A folyamatos felelések, dolgozatírások közepette is őrangyalként figyeltek egymásra. Ezen az utolsó napon a pedagógusok számára is nagy feladatot jelent, hogy mivel kössék le a fáradtságtól letaglózott, olykor unott, vagy éppen idegesítően nyüzsgő diákjaikat.
  A 6. a-sok osztályfőnöke, Judit néni végül kitalálta, hogy egy izgalmas, interaktív programmal lepi meg a gyerekeket a karácsony délutáni gyertyagyújtás előtt.
  A belváros szívében található 3D galériába mentünk.
  Itt aztán előkerülhettek az iskolaidőben tiltott okos telefonok és szórakoztató szelfik sokaságát készíthették el a legjobb barátok.
  Mert itt kötelező volt használni az okos telefont. Itt lehetőség nyílott arra, hogy a képeket megérintsék és saját kreativitásukra hagyatkozva fényképezzenek, beállva a képekbe részesei legyenek egy-egy különleges látványvilágnak.
  A kedves fogadtatás után, vidáman széledtek szét a gyerekek, majd animátor segített a képek adta lehetőségek feltérképezésében, megmutatta, mire figyeljenek, hogy az optikai illúziók és játékok csalfa világába a leghitelesebben olvadjanak bele magunk is.
  A jelszó: Fotózz, alkoss, színészkedj!
  Megfesthették Mona Lisát, fejen álló akrobaták lehettek, ejtőernyősként zuhanhattak a felhők között és a hógömb csalfa világába is bemerészkedhettek. Nagyon sokat nevettek, jobbnál jobb ötleteket találtak ki és rengeteg fotót készítettek. A fotók megtekintésekor pontosan láthatták a hibákat, amik rontottak a látványon. Végtelenségig kísérletezhettek, javíthattak.
  A fotózás után, amíg elkészült mindenki számára egy-egy papíralapú fénykép, rejtvényeket kaptak a gyerekek.
  A győztes csapat természetesen már az iskolában, egy gyerekpezsgővel zárhatta az osztálykarácsonyt, Réka finom csokoládés osztálytortája mellett.
  Nagyon jól sikerült nap volt!

  Vargáné Szaka Gabriella tanár

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, január 10 - 13:35

 • 01

  Diákolimpia

  2018. december 12-én a Budapesti Diáksport Szövetség díjazta az előző tanév fővárosi diákok diákolimpiákon elért kiemelkedő eredményét.
  Az idei díjátadó ünnepségen a 2017/2018. tanév országos diákolimpiai döntőkön első helyezett csapatokat jutalmazták.
  Iskolánkból az atlétika többpróba csapat (IV. korcsoport) volt az ünnepelt iskolánkból.

  A csapat tagjai voltak: Antal Áron, Nabilek Péter Simon, Sándor János, Szecsei Balázs, Török Bálint, Varga Örs Péter.
  Felkészítőjük: Szocsák Gábor, testnevelő.

  Gratulálok a díjazáshoz!

  Molnár Márta, intézményvezető

  A galéria 2 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, december 19 - 11:44

 • oklevél Nabilek Péter

  Jó sportoló, jó tanuló 2018

  Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata nevében Karácsony Gergely polgármester úr december 17-én ünnepélyes keretek között átadta a zuglói 2018-as év zuglói Jó sportoló, jó tanuló díjat.
  Iskolánkból két tanuló nyerte el ezt a címet: Peresztegi Kitti (jelenleg 4.a osztályos) és Nabilek Péter Simon (jelenleg 9. osztályos gimnazista).
  Kitti torna, Péter atlétika sportágban volt kiemelkedő a kiváló tanulmányi munka mellett.

  Külön örömünkre szolgált, hogy két korábbi tanulónk is a díjazottak között szerepelt: Tremmel Flóra Jó sportoló, jó tanuló, Koleszár Mihály Fiatal zuglói sportoló díjat kapott. Ők jelenleg gimnáziumban tanulnak.

  Gratulálunk a díjhoz!

  Molnár Márta, intézményvezető

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, december 19 - 10:58

 • 01

  Kiskamaszok napja

  Decemberben két alkalommal rendeztünk meg iskolánkban a kiskamaszoknak szóló programot, amelynek kínálatából az osztályfőnökök javaslata, valamint a szülők és gyerekek választása alapján a felsős osztályok tanulói osztályonként egy vagy két programon vettek részt.
  Az ötödikesek számára érdekesnek bizonyult a Pénzügyi ismeretek játékosan című modul, ahol a gyerekek interaktív, játékos formában ismerkedhettek meg a család költségvetésével, a pénzügyi világ alapjaival.
  Másik ötödik osztályunk a Az Én testem című modulon vett részt, ők Hoppál Bori azonos című könyve alapján az előadás első részében együtt hallották a szerző előadását a kamaszkori testi változásokról, majd a fiúk és a lányok külön előadókkal folytatták a beszélgetést.
  A nagyobbak számára a Biztonságos internet, illetve a Drogprevenció modulokat javasolták a szervezők.
  A Digitális Generáció - biztonságos internet programon belül az online világ veszélyei, internetbiztonság, telefonos alkalmazások biztonsági beállításai, idegenek kitiltása az online világunkból, online zaklatás, likevadászat témák kerültek terítékre, a drogprevencióról szóló programon pedig egy drogprevenciós készenléti rendőr mutatta be a gyerekeknek a drogfogyasztás hatásait, és beszélt a megelőzésről is.
  A gyerekek a program végén összegezték tapasztalataikat, néhányan interjút is adtak a szervezőknek. A legtöbben azt fogalmazták meg: jó volt, hogy nyíltan beszélhettünk ezekről a témákról, kaptunk új információkat, segítséget az adott területeken való eligazodáshoz.
  Szülőként és tanárként abban bízunk, hogy ez a program segíteni fog gyermekeinknek abban, hogy tájékozottak legyenek ezekben az életükben jelen lévő témákban, illetve megtanulják azt a szemléletet, hogy merjenek szükség esetén segítséget kérni egymástól vagy a felnőttektől.
  Reméljük, hogy ezzel már most megalapozzuk azt, hogy a felnőtt életben is nyíltan, bátran nézzenek szembe a veszélyekkel, és kialakítsák saját álláspontjukat.

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, január 16 - 08:27

 • Luca napi kotyolás

  Luca-napi „kotyolás”

  Iskolánk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hozzánk járó gyerekek megismerkedjenek a magyar népi kultúra hagyományaival. Feladatunk, hogy mindazt a sok szép szokást, amit nemzetünk évszázadokon át megőrzött mi is megismerjük, s ez által továbbvigyük. Fontosnak tartjuk, hogy a nagyvárosban élő gyerekeink játékos formában, számukra érthető módon találkozzanak ezekkel. Így például a karácsonyi ünnepkörön belül minden évben felelevenítjük a Luca-napi szokásokat. Ezen a napon egy- egy alsós osztály felvállalja, hogy dramatikus játék keretén belül bemutassa a többieknek ezt a dunántúli, egészség-, termés- és termékenységvarázsló néphagyományt. Osztályról-osztályra járva visszük „varázseszközeinket” a szalmát, fokhagymát, botokat, tarisznyákat. Kérjük a gazdasszonyokat, hogy a szalmát tegyék tyúkjaik alá, hogy azok jó tojók legyenek. A foghagymával jó egészséget kívánunk az egész családnak, a botok zajával távol tartjuk a gonoszt, a boszorkányokat. A végén nagy örömmel gyűjtjük be az „adományokat” tarisznyáinkba. A felkészülés is sok örömet, vidámságot visz a mindennapokba. A kicsiknek nagyon tetszik a betanulandó szöveg népies szóhasználata, nevetve bújnak a számukra jelmeznek tűnő, régi időket idéző ruhákba. Közben észrevétlenül fejlődik bennük a közösségi összetartozás, a másoknak örömet hozás érzése.

  Halmai Katalin tanító, az 1.a osztályosztályfőnöke

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, január 7 - 10:25

 • 01

  MosolyManó adománygyűjtő akció

  A szülői munkaközösség és a diákönkormányzat szervezésében tanulóink és szüleik, a pedagógusok részt vettek a SegítsVelem karácsonyi MosolyManó adománygyűjtő akcióban.

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, december 14 - 14:14

 • 1_megnyitó országos német vers és prózamondó verseny

  Országos német nyelvű vers- és prózamondó verseny

  2018. december 4-én 13:00 órakor 15 iskola 40 versenyzője gyűlt össze kísérőikkel és tanáraikkal a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében, hogy a házigazdákkal együtt megnyissanak egy kellemes hangulatú német irodalmi vers-és prózamondó délutánt. Az iskola a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület általános iskolai szekciójával közösen immár 14. alkalommal rendezte meg az országos német nyelvi vers- és prózamondó versenyt a két tanítási nyelvű és nemzetiségi általános iskolák 5 8. évfolyamos tanulói számára. A megmérettetést idén 8 budapesti és 7 vidéki iskola vállalta.
  A vendégeket elsőként Molnár Márta intézményvezető, a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület általános iskolai német szekciójának vezetője, majd Horváth Gábor, a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület elnöke köszöntötte. A megnyitó műsorban Csaba Lilla prózaelőadása hangzott el német nyelven, Egyed Hilda fuvolázott, majd a 2.b osztályos tanulók német nyelvű, karácsonyi hangulatú dalát és táncát tekintette meg a közönség. A verseny menetét és a zsűri értékelési szempontjait Juhászné Bóka Szilvia intézményvezető-helyettes ismertette a résztvevőkkel.
  A ráhangolódás után négy szekcióban zajlott a verseny: az 5-6. és a 7-8. osztályosok külön versenyeztek két-két kategóriában: versben és prózában. Míg a zsűri visszavonult döntéshozatalra, sütemény, pogácsa, innivaló és társasjátékok várták a versenyzőket és kísérőiket.
  Az ünnepélyes eredményhirdetésen a zsűri mind a négy szekcióban összefoglalta a verseny tapasztalatait, tanulságait, a versenyzők erősségeit és a még javítandó területeket. Ezután került sor a kategóriák helyezettjeinek díjazására.
  Iskolánk tanulói most is eredményesen szerepeltek:

  5-6. osztály vers kategória
  II. hely: Hornyák Zsófia
  Zuglói Hajós Alfréd Magyar - Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
  felkészítő tanár: Kocsisné Szabó Ildikó

  5-6. osztály próza kategória
  V. hely: Tóth Ágnes
  Zuglói Hajós Alfréd Magyar - Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
  felkészítő tanár: Juhászné Bóka Szilvia

  7-8. osztály vers kategória
  I. hely: Maróti Anna
  Zuglói Hajós Alfréd Magyar - Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
  felkészítő tanár: Kaposvári Zdenka

  Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek és a felkészítő tanáraiknak!

  A rendezvényt támogatták:
  Kétnyelvű Iskoláért Egyesület
  Goethe Intézet
  Szülők
  Osztrák Intézet
  Osztrák Kulturális Fórum

  Juhászné Bóka Szilvia
  intézményvezető-helyettes

  A galéria 12 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, december 10 - 09:12

 • Advent az Osztrák Intézetben

  "Stille Nacht ..." - 200 éve

  2018. december 11-én adventi ünnepségen vettek részt az érdeklődő 6.-os tanulók az Osztrák Intézetben. A „Csendes éj, szentséges éj” című ismert karácsonyi ének volt a délután programjának középpontjában, amely éppen 200 évvel ezelőtt született. Az évfordulóval kapcsolatos rejtvényeket, feladatokat oldottak meg a résztvevő gyerekek németül, emellett karácsonyi díszeket készítettek. A kedves fogadtatás részeként teával és süteménnyel kínálták a vendégeket, majd az Intézet kórusának előadásában karácsonyi dalok hangzottak el több nyelven.

  Juhászné Bóka Szilvia szervező tanár

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, december 13 - 10:03

 • 01

  Advent

  Az adventi készülődés jegyében a Diákönkormányzat koszorúkat készített, majd az aulában verssel, dallal kísérve meggyújtották az első gyertyát.

  A galéria 8 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, december 7 - 08:52

 • 01

  Bécsi kirándulás

  2018 novemberében tanulmányi kirándulásra Bécsbe utazott a 8. évfolyam. A tanáraink által összeállított tervben két nap alatt nyolc bécsi látványosság meglátogatása szerepelt.
  Első utunk természetesen a schönbrunni kastélyba vezetett. Ahogy beléptünk, elénk tárult a kastélyhoz tartozó gyönyörű park. Az épület kívülről is hatalmasnak tűnt, de a belső résznél derült csak ki, hogy valóban egy óriási épületről van szó. Az idegenvezető nagyon kedves volt, és érthetően beszélt. Megtudtuk tőle, hogy a kastély barokk stílusú császári rezidencia volt. Sok mindent mesélt a császári pár életéről, például, hogy mikor kelt fel reggelente Ferenc József, vagy hogy Sissinek hogyan zajlott a hajápolási rutinja.

  Ezután átsétáltunk a kb. 10 percre lévő schönbrunni állatkertbe, amely a világ egyik legrégibb barokk stílusú állatkertje. A szépen gondozott kastélyparkot francia stílusban alakították ki. Nekem ez nem annyira tetszett, ugyanis jobban szeretem az angolkerteket. Az állatkertben kb. 480 faj él. A legérdekesebb látványosság a panda volt, de megnéztük a fókákat, az oroszlánokat és a koalákat is. Az esőházban is jártunk, ahol nagyon párás, fülledt volt a levegő. Tetszett, hogy tényleg úgy volt kialakítva, mintha valóban egy dzsungelben járnék. Még egy vízesést is felfedeztünk. Egyedül a lift nem illett bele az „esőerdőbe”.

  Esti programként a Mariahilfer Strassén sétáltunk, néztük a karácsonyi fényeket, majd bementünk az Illúziók Múzeumába, ami a belvárosban van, a Wallnerstraßén. Ebben a múzeumban hologramok, sztereogramok és optikai illúziók találhatók. Sok szobája van, de a kedvenc részünk a Vortex-alagút volt, rengetegszer kipróbáltuk.
  Másnap reggeli után elindultunk metróval a Hundertwasser-ház felé. A Kegelgasse és a Löwegasse sarkán található 52 lakásos társasház a tervezőjéről, Friedrich Hundertwasserről (1928-2000) kapta a nevét, aki a 20. század egyik legeredetibb, legöntörvényűbb alkotóművésze volt. A különleges épületet nem a megszokott formák és színek jellemzik: a fal mindenféle színben pompázik, a padló a hullámzást utánozza, a ház tetejét fű borítja. Hundertwasser sajátossága, hogy alkotásaiban mellőzi az egyenes vonalakat. A háztömb igen eklektikus: nincs két egyforma ablak és minta rajta, továbbá egyenetlen padlókialakítás is megtalálható benne. Nekem az összes látnivaló közül ez az épület tetszett a legjobban.

  Ezután a Hofburgot látogattuk meg. Itt egy olasz hölgy vezetett bennünket végig, ő is érthetően beszélt németül. Ez Európa egyik legnagyobb palotája, amely egykor a császári székhely volt. Itt élt Sissi is, egészen szokatlan dolgokat tudtunk meg itt is róla, például, hogy konyakkal és tojással mosta a haját, továbbá nagyon sportos is volt. Trolibusszal folytattuk utunkat a Bécsi Természettudományi Múzeumba, ahol a gyönyörű épületben sok terem volt: külön a kőzeteknek, rovaroknak, állatoknak.

  Volt pár interaktív feladat is. A kiállításon nemcsak természeti csodákat tekinthettünk meg, hanem több ezer éves művészeti alkotásokat is. Nekem ez a kirándulás nagyon tetszett, jó volt, hogy két nap alatt ilyen sok helyre eljutottam.

  Örülök, hogy Bécset jobban megismerhettem és sok szép élményt szerezhettem.

  A Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos tanulói

  A galéria 5 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2019, január 16 - 08:33

 • Diabetesz nap a Hajósban 1

  Diabétesz nap a Hajósban

  Nemzetközi Diabétesz Világnap a Hajósban
  a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a MentaPRO Alapítvány a Cukorbetegséggel Élő Gyermekek Családjaiért szervezésében

  2018. november 24-én a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a MentaPRO Alapítvány a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából ingyenes élménynapot rendezett 1-es típusú, autoimmun diabétesszel élő gyermekek, felnőttek és családjaik számára. Az eseményt a helyszín biztosításával a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Molnár Márta, intézményvezető), a Közép-Pesti Tankerületi Központ (Dr. Házlinger György, tankerületi igazgató) és Zugló Önkormányzata (Karácsony Gergely, polgármester) is támogatta.
  Jelenleg Magyarországon mintegy 4000 gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, naponta diagnosztizálnak új eseteket. Jelenlegi tudásunk szerint az 1-es típusú diabéteszt sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet, de a korszerű inzulinterápiás megoldásoknak köszönhetően az érintettek élete egészséges társaikéhoz hasonló lehet. Az inzulint 1922-ben történt felfedezése előtt a diabéteszes fiatalok a diagnózist követő néhány hónapon, maximum 1-2 éven belül meghaltak. Az életmentő készítményt izoláló, majd használható formában előállító orvos csoport egyik tagja, Frederick Grant Banting, valamint a labor vezetője, John James MacLeod 1923-ban Nobel-díjat kaptak a világraszóló felfedezésért. Banting születésnapja, november 14-e 1991 óta a Diabétesz Nemzetközi Világnapja – ez alkalomból ünnepelünk együtt az érintett családokkal.
  A gyerekeket sporttevékenységekkel, kézműves foglalkozással és különböző játékokkal vártuk, míg felnőtt családtagjaik érdekes előadásokat hallgathattak meg. Ezen az eseményen mutatták be először a Havlik testvérek, Tamás, Marcell és Károly az általuk fejlesztett, több nemzetközi díjjal bíró DiabTrend alkalmazást, mely itt is nagy sikert aratott. Kicsák Marian dietetikus beszélt a változatos étkezésről, Bóta Tímea tanácsadó szakpszichológus (2017-ben az Év Önkéntese díj birtokosa) pedig a diabétesz pszichés vonatkozásairól, különös tekintettel a párkapcsolati problémákra. Diabétesszel élő sportolókkal kerekasztal-beszélgetésen lehetett tapasztalatokat cserélni, és beszéltünk az edukáció fontosságáról is. A tornateremben a Coshelp csapata varázsolt mesevilágot a kicsiknek, míg a magyar női Floorball válogatott pedig bemutatót tartott. Ezen kívül kipróbálhattuk milyen Kangoo cipőkön egyensúlyozni és egy különleges erre az alkalomra készített kék lufis koreográfiával zumbázhattak is a részt vevők. Az élménynapot tombolahúzás zárta, mely nagy népszerűségre tett szert.

  Muskát Erika diabétesz-edukátor, elnök

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, december 6 - 11:11

 • 01

  Mikulás

  A Diákönkormányzat szervezésében Mikulás-napi szaloncukorosztás és jelmezverseny zajlott december 6-án: a Mikulás manói és a Krampuszok vidám hangulatban ünnepeltek az alsós és a felsős gyerekekkel együtt.

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, december 7 - 08:39

 • 01

  Adventre készülés

  A tanév első napközis játszóháza már a karácsonyi készülődés jegyében zajlott. A gyerekek szívesen készítették a színes, csillogó karácsonyfa díszeket . A nagyobbak segítettek megújítani az iskolai dekorációt, és aki inkább mozogni szeretett volna, a már hagyománynak számító táncházban mulatott.

  Gremspergerné Laskai Judit

  A galéria 7 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 26 - 14:06

 • 01

  Két tanítási nyelvű iskolák országos német tantárgyi versenye

  Tanítványaink ebben a tanévben is szépen szerepeltek ezen a megmérettetésen, melynek a Darus Utcai Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola adott otthont.
  Dobogós helyezést értek el:

  5. osztály: II. helyezés Bobach Arthur, tanára: Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia
  6. osztály: I helyezés Maróti-Agóts Mátyás tanára: Kocsisné Szabó Ildikó
  a 8. osztály csapata III. helyezés, tagjai Fodor Ráchel, Fónyad Zorka, Sztanojev Flóra, Frankó Kata tanáraik: Christine Lück és Hegyeshalmi Henriett

  Minden résztvevőnek és pedagógusnak gratulálunk!

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 21 - 14:25

 • 01

  Deutschwettbewerb im Madách-Gymnasium

  Am 15.11.2018 fand im Madách-Gymnasium der Deutschwettbewerb für Schüler der 8.Klasse statt.
  Zum Wettbewerb gehört ein schriftlicher Teil, der vorab eingereicht werden musste. Drei Schülern unserer Schule, Petri Zsófia, Ferencz Petra und Gyöngyössy György aus der Klasse 8b gelang es, nach der Vorauswahl als eine von den 10 Gruppen zum Wettbewerb anzutreten.
  Als "Die Besten" - Gruppe hatten sie verschiedene Aufgaben zu lösen, so unter anderem den Text zu einem Musikstück zu schreiben, einzuüben und dort vor der Jury aufzuführen. Für ihre begeisternde und mitreißende Vorstellung des von ihnen gewählten Songs "Thüringer Klöße" , den sie in der dazu passenden Köstümierung aufführten, wurde ihnen ein Sonderpreis überreicht.
  Wir gratulieren und danken besonders auch der engagierten Arbeit von Frau Katalin Pusztai, die mit den Kindern dieses Stück erarbeitete und einübte.

  Christine Lück

  Az eseményen készült videót ide kattintva tekinthetik meg.

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 20 - 14:25

 • 01

  Márton-nap

  Ebben az évben november 9-én ünnepeltük meg iskolánkban a Márton-napot. Délelőtt minden gyermek és felnőtt vidáman falatozhatott a finom illatos libazsírral megkent kenyérből. A délelőtti nagy lakmározást a délutáni Márton-napi lámpás felvonulás követte, amelyet sötétedéskor kezdtünk el a gyermekekkel és a szülőkkel közösen. Mindenki kicsi fényivel körbejárta az iskolát és ez ahogyan Németországban szokás világító lámpásainkat énekléssel kísértük és az iskolai ünnep zárásaként a szülők, gyermekek és a pedagógusok együtt is falatozhattak a nagyon finom zsíros kenyérből, amelyeket lila hagymakarikák, uborka és friss paprika tettek még zamatosabbá.
  Jókedvűen zártuk a Márton-napi ünnepünket.
  Mindenkinek köszönjük a részvételt és az egymásra szánt időt.

  dr. Nagypálné Széles Beáta és Krasznainé Márk Ágota szervező pedagógusok

  A galéria 6 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 27 - 09:15

 • A kis csapat 1

  Szombat délelőtt is az iskolában?

  A szombat délelőttöt is (november 17.) az iskolában töltötte néhány lelkes tanuló. (Ulicsák Miklós, 8.b, DÖK elnök, Bekiarisz Efthimia, 8.a, Pálinkás Réka, 7.a, Szobrász Borbála, 7.b, Bekiárisz Markosz, 5.a, Varga Dávid, 5.a és Nagy Zsófia, 3.a) Ők a felhívásomra önként jelentkeztek a közösségi munkára. Magukénak érezték a feladatot, az iskola környezetének a rendezését, a lehullott levelek összeseprését.
  Köszönöm a segítségeteket!

  Molnár Márta, intézményvezető

  A galéria 9 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 19 - 12:02

 • 01

  Környezettudatosság, papírgyűjtés

  Iskolánk környezettudatos nevelésének része az egész évben tartó PET-palack és szárazelemgyűjtés, az újrahasznosított anyagok felhasználása a takarékosság elve alapján, ezt egészíti ki az évente kétszer megrendezésre kerülő őszi és tavaszi papírgyűjtés. Az őszi papírgyűjtés eredményei összeadódnak majd tavaszival. A papírgyűjtésben részt vettek a pedagógusok, szülők, tanulók, köszönjük mindenki segítségét és támogatását.

  A galéria 4 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 15 - 09:48

 • timm thaler nevetése

  Német nyelvű filmvetítés

  2018. okt. 4-én, csütörtökön a 6. és a 7. évfolyam a Goethe Intézet támogatásával német nyelvű mozilátogatásra vett részt. A Szemrevaló Fesztiválhoz kapcsolódóan a TIMM THALER NEVETÉSE című zártkörű diákvetítést tekintettük meg. Az izgalmas történet főszereplője egy Timm Thaler nevű kamaszfiú volt, akinek a nevetésének senki nem tud ellenállni. A dúsgazdag Lefuet báró ördögi alkut ajánl a fiúnak: ő megkapja Timm nevetését, a fiú pedig cserébe élete végéig megnyer majd minden fogadást … De nem minden úgy alakul, ahogyan azt fiú elképzeli … Az elmagányosodó, egyre szomorúbb Timmet barátai, Ida és Kreschimir próbálják megmenteni.

  A film megtekintése után németórákon és erkölcstanórákon is foglalkoztunk a történet feldolgozásával és a tanulságokkal.

  Juhászné Bóka Szilvia szervező tanár

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 9 - 11:40

 • 1a oszt kir 2

  osztálykirándulások 2018

  1.a osztály:
  2018. szeptember 29-én az 1. a osztály egy nagyon jól sikerült, családos kiránduláson vett részt a Budakeszi Vadasparkban. A gyerekek játékos feladatsorokat megoldva járták végig az erdei ösvényeket és nézték meg a park nevezetességeit. A sétát egy szülő által készített, közösen elfogyasztott ebéddel zárták.
  (Halmai Katalin of.)

  2.a és 2.b osztály:
  A 2.a és 2.b osztály hagyományosan, együtt tett kirándulást Szentendrére, a Skanzenbe. A gyerekek nagy örömmel fedezték fel a falusi élet épületeit, használati eszközeit. Megnéztük a régi iskolát, egy kovácsmester pedig csak nekünk készített egy patkót. A gazdasági udvarban háziállatokkal ismerkedtünk. A városi gyerekeknek érdekes, tanulságos volt ez az osztályprogram.
  (Tamásiné Szluka Ildikó és Kereszturi Marianna osztályfőnökök)

  3. b osztály:
  Szeptember 29-én a 3. b osztály Zebegénybe ment osztálykirándulásra. Nagy élmény volt a gyerekek számára a vonatozás. Zebegényben múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt a Szőnyi István Múzeumban. Szívesen próbálták ki a festést a mester által kikísérletezett „tojástemperával”. Remek helyszínnek bizonyult a közös játékhoz a közeli játszótér a természetes „bunkijával”. Idén szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadott bennünket. Nagyon jól éreztük magunkat, szeretettel ajánljuk ezt a helyszínt a jövőben más osztályok számára is.
  (Horváth Antalné of. )

  4. a osztály
  Az idén 150 éves Fővárosi Vízművek a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében szeptember 15-én ismét megnyitotta legrégebbi, a társasággal csaknem egyidős, ma is üzemelő létesítményét, a Kőbányai víztároló medence kapuit, amit a 4.a osztály meglátogatott. A létesítmény építészeti megoldásai lenyűgözőek és tekintélyparancsolóak, így az építményt sokkal inkább gondolnánk székesegyháznak, mint vízellátó létesítménynek. Mai napig működő épület. Nagy izgalommal hallgattuk a Vízművek dolgozójának beszámolóját a víztárolóról és örömmel kerestük a feliratozott téglákat az épületen belül. A bejárás után interaktív foglalkozásokon vehettünk részt. Csőtörést idézhettünk elő, majd kijavíthattuk a hibát. Vizeket kóstoltunk. Nagyon jól éreztük magunkat.
  (Ludányiné Rajna Gabriella of.)

  4.b
  Szeptember 29-én a Gödöllői Királyi Kastélyba látogatott el a 4.b osztály. A kirándulásunkat a gödöllői Erzsébet parkban kezdtük meg, ahol megnéztük a gyerekkel a Grassalkovichok által építtetett Kálváriát, megmászhatták a parkban lévő sziklahegyet. Kirándulásunkat a kastélylátogatásával folytattuk. Egy nagyon izgalmas, érdekes tárlatvezetésen vehettünk részt, ahol sok érdekességet megtudtunk a kastély múltjával kapcsolatban. A gyerekek figyelmesen, érdeklődve hallgatták a tárlatvezető beszédét. Kirándulásunk végét forró csokizással és játszóterezéssel zártuk, amelyet szintén nagyon élveztek a gyerekek.
  (Icsu Anna of. és Ábrahám-Juhász Lídia napközis tanító)

  5. a és 5.b osztály:
  Az osztályunk idén Poroszlóra a Tisza-tóhoz kirándult. Megérkezve Poroszlóra elsétáltunk a Tisza-tavi Ökocentrum Látogató Központhoz. Csoportokra bontva elindultunk körülnézni, mindkét csoport megnézett egy 3D rövidfilmet. Sok érdekes dolgot láttunk, például az akváriumokat és az éjszakai kiállítást. Részt vettünk egy kishajós kiránduláson is, ahol sok új dolgot megtudtunk a Tisza-tóról, ezután játszottunk. Mindenki sok élménnyel tért haza.
  (Kereszturi Blanka, Vörös Klára, Varga Dávid 5.a)

  6.b osztály:
  A budaörsi jurtatáborban (Csiki Pihenőpark) lezajlott program a honfoglaló magyarság életmódját mutatta be a gyerekek számára szemléletesen és élményszerűen.
  (Csongrádi Ildikó of.)

  7.a osztály:
  Idén 7.a. osztályunk Hideghegyre indult kirándulni. Vasúttal utaztunk Kismarosig és a vonatút során mindenki jót beszélgetett a barátaival. Ezek után kisvasúttal jutottunk el Királyrétig, ahonnan elkezdtük a körülbelül 19 kilométeres túránkat. Ez a táv mindenkinek ideális volt, mert azok is meg tudták tenni, akik nem szoktak a túrázáshoz. Kezdetben sík terepen haladtunk, ami aztán fokozatosan emelkedett. A beszélgetések alatt nem igazán követtük, hogy merre is megyünk, ezért egyszer-kétszer bizony letértünk a helyes útról. Páran nyaranta szoktunk járni túra- vagy cserkész-táborba, ahol menetelés közben játékokat is játszunk. Ezeket tanítottuk meg az osztálytársainknak és a hegyről lefelé vezető úton már játszottunk is. Ezek többnyire olyan szerepjátékok voltak, melyek a gyaloglás során szóban is kivitelezhetők voltak. Ugyanakkor néha mi, akik gyakorlottabb kirándulók vagyunk, előre futottunk, megálltunk és egyhelyben játszható játékokkal foglaltuk le magunkat. Olyan jól szórakoztunk, hogy szinte nem is vettük észre milyen gyorsan szalad az idő. Ugyan este 6 óra után értünk csak haza, mégsem éreztük a fáradtságot, mert az egész napos élmények pozitív energiával töltöttek fel minket. Ez a kirándulás még jobban összekovácsolta a már eddig is jól működő osztályközösségünket és lehetővé tette, hogy jobban megismerjük a tanárainkat.
  (Zachar Panna)

  8.a osztály:
  Az osztály a Terror Házában tett látogatást. A diákok nagy izgalommal várták, hogy milyen formában fogják bemutatni a diktatúrákat. A tanulók betekintést nyerhettek Magyarország náci és szovjet megszállásába. A gyerekek újabb tanulságos élményekkel tértek haza.
  (Hegyeshalmi Henriett of.)

  7.b és 8.b
  2018. szeptember 29-én Esztergom felé indult együtt a 7.b és a 8.b osztály. Közös cél volt a történelmi jelentőségű Duna-parti város megismerése. Esztergomban a városnéző kisvonattal utaztunk el a Bazilikáig, ahol kissé hosszú, de érdekes történelmi témájú idegenvezetésben volt részünk a Vármúzeumban és a Bazilikában. Régi királyaink életébe nyertünk bepillantást a várban, s közben az Esztergomot körülvevő hegyek, táj szépségeit is megnézhettük a sok-sok lépcsővel elérhető toronyból. Utána a 7.b-sek csapat-összekovácsoló programon vettek részt a Rejtélyek Házában, gondolkodtató feladatokat kellett megoldaniuk, hogy a szabadulószobából eljuthassanak a pályaudvarra.
  A 8.b-sek pedig megnézték a Mária Valéria hidat, átsétáltak Párkányba és ott – néhányan- a szlovák konyha nevezetességeivel ismerkedtek meg, a többiek sem maradtak éhen, a rántott hús, sült krumpli örök sláger, még egy szlovák étteremben is. Délután megcsodálták a Bazilikát a túlsó partról, majd a kisvonat visszavitte ezt az osztályt is az esztergomi pályaudvarra. Ott találkozott újra a két csapat, és kellemesen elfáradva, sok jó élménnyel gazdagodva tértünk vissza Budapestre.
  (Vargáné Stefán Erika és Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia osztályfőnökök)

  A galéria 38 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 9 - 13:37

 • Tóth Dániel előadása

  Tájékoztató és prevenciós jellegű előadás

  2018. október 1-jén Internet, videojáték, veszélyek és lehetőségek témában Tóth Dániel pszichológus előadást tartott a pedagógusok és szülők részére. A „Pszichológus pasi” már évek óta járja az iskolákat előadásaival, eddig sok helyen jelezték felé szülők és tanárok egyaránt, hogy már elvesztették az irányítást, és nem igazán tudják hogyan álljanak az internet és videojátékok kérdéseihez. A technikai fejlődéssel arányosan táguló generációs szakadék, hatására pedig a fiatalok csak még jobban magukra maradnak azokkal a vívmányokkal, amiknek a pszichés szempontból megfelelő helyen kezelése nem ritkán a felnőttek számára is kihívást jelent. A gyerekek egyre fiatalabb korban jutnak hozzá egyre fejlettebb eszközökhöz. Az előadó összegezte a felmerülő előnyös és káros testi és lelki hatásokat, illetve azt, hogy mire érdemes odafigyelni, annak érdekében, hogy elkerülhessük a káros és kiaknázhassuk a pozitív hatásokat. Az előadás során hangsúlyt fektetett arra is hogy a hallgatóságnak lehetősége legyen a kérdések feltételére, átgondolására, megvitatására.

  Köszönjük a programhoz kapcsolódó szervező munkáját Fehér Mária iskolapszichológusnak.

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 9 - 11:43

 • 2ab_pályaorientácios_nap1

  Pályaorientációs nap a Zuglói Hajósban - 2018. szeptember 26.

  Az 1. és a 2. évfolyam a pályaorientációs napon a „Mini Poliszba” látogatott. Ez egy olyan különleges hely, ahol a kisiskolás korosztály is játszva ismerkedhet meg a számukra elérhetetlen „felnőttes” dolgokkal. A különböző helyszíneken a kicsik egy teljes mértékben a méreteikre szabott, felépített városban egy időre belebújhatnak a felnőttek bőrébe. Kipróbálhatják magukat a na¬gyok világában, így olyan tevékenységekben is részt vehetnek, amelyekből többnyire „tiltva” vannak. A Mini Poliszban lehet belőlük néhány órára bolti eladó, pénztáros, postás, darukezelő, bankos, virágárus, manikűrös.
  (Tamásiné Szluka Ildikó és Kereszturi Marianna osztályfőnökök)

  A harmadik évfolyam az idei Pályaorientációs nap keretében a budapesti Vasúttörténeti parkba látogatott el, ahol idegenvezetés és interaktív programok keretében a magyar vasút történelmével és a vasúthoz kapcsolódó foglalkozásokkal. Tanulóink nagyon nagy érdeklődést mutattak a modellvasutak és a terepasztalok készítése iránt.
  Igazán élménydús délelőttben volt részünk.
  (Horváth Antalné és Szabóné Kiss Györgyi osztályfőnökök)

  A 4. a osztály a TV2 Székházába tett látogatást pályaorientációs napon. Pachmann Péter kalauzolt minket, és beszélt a munkájáról is. Nagyon érdekes volt, mert megnézhettük a Tények, az időjárásjelentés, a Mokka és a FEM3 CAFÉ műsorok stúdióját. Megnézhettük, hogyan indul az élő adás a FEM3 CAFÉ műsoránál. A látogatásunk végén a Városligetbe sétáltunk el.
  (Ludányiné Rajna Gabriella osztályfőnök)

  A 4. b osztály a Nemzeti Múzeumba látogatott el. A pályaorientációs nap keretén belül a régész és a restaurátor munkáját ismerhették meg a gyerekek. Izgalmas, interaktív tárlatvezetéssel és feladatokkal, játékokkal mutatták be a gyerekeknek mi a különbség a két szakma között. A diákok érdeklődéssel és figyelmesen hallgatták végig az előadást, és aktívan részt vettek a múzeum által kínált játékokon. A tárlatvezetés végén minden gyerek összeragaszthatta saját, összetörött cserepét, amelyet hazavihetett emlékül.
  (Icsu Anna osztályfőnök és Ábrahám-Juhász Lídia napközis tanító)

  Az 5. évfolyam a Rendőrmúzeumban járt. A múzeumlátogatás nagyon jól sikerült, mert izgalmas dolgokkal találkoztunk. Az idegenvezetés során betekintést kaptunk a rendőrség munkájába régen és most. Érdekes történeteket hallhattunk, és láttunk régi fegyvereket, egyenruhákat és járműveket is. A nap folyamán sokat tanultunk.
  (Tóth Milán, Varga Tamás, Varga Dávid tanulók)

  A pályaorientációs nap keretében a 6-8. osztályok a Hungexpo-n megrendezett EuroSkills kiállításon vettek részt. A tanulók különböző szakmák versenyzőit tekinthették meg munka közben, lehetőséget kapva bizonyos munkák kipróbálására is. A pályaválasztás előtt álló gyerekeknek a program jó lehetőséget biztosított a különböző szakmák megismerésére.
  (Vargáné Stefán Erika és Kerekes Zsomborné Hargitai Szilvia osztályfőnökök)

  A galéria 23 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, november 15 - 09:31

 • MEVE

  Magyar Emlékekért a Világban

  Iskolánk, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) elnökétől, dr. Messik Miklós úrtól meghívást kapott a "Magyar sport- és olimpiai sikerek a világban” című előadásra, melynek részeként Klincsek Dalma és Varga Márk, 7.b osztályos tanulók Hajós Alfréd: Így lettem olimpiai bajnok c. művéből olvastak fel részleteket. Az igazgató asszonynak lehetősége volt a jelenlévőknek bemutatni az iskola programját, kiemelve az olimpiai eszme támogatására és a névadó emlékének a megőrzésére szervezett programokat, az iskola sportéletét, eredményeit.

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, október 25 - 08:26

 • Alsó tagozatosak ünnepsége 1

  Megemlékezés 1956. október 23-ról

  Nemzeti ünnepünk előtt tisztelegve október 19-én alsó és felső tagozaton is megemlékezést tartottunk. A kisebbek vetítéssel kísért előadást hallgathattak meg, amely során Cselei Márta tanítónő szervezésében korabeli naplórészletek felolvasásával, egy 10 éves kisgyermek feljegyzései alapján idézték fel az eseményeket, hozták közelebb az egészen fiatal korosztályhoz a történéseket. Felső tagozaton 1956 emlékének megünneplésére Herege Éva tanárnő szervezésében A szabadság vihara c. dokumentumfilmet tekinthették meg a tanulók, melyhez kapcsolódva a fogalmak, események pontosabb megismerésére interaktív feladatokat is megoldottak az osztályok.

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, október 19 - 12:24

 • Bánki tábor

  Bánki tábor

  Iskolánk tagja a Magyar Olimpiai Akadémiának (MOA). Ez az intézmény fogja össze azokat az azokat az iskolákat, amelyek olimpiai bajnokok nevét viselik. Június végén került sor a MOA szervezésében az olimpiai táborra, ahol intézményünket Molnár Zorka 6.a osztályos tanuló képviselte.
  Tanítványunk beszámolója:
  Nyáron a Bánki táborban voltam. A táborban résztvevő 77 általános és középiskolásnak a tábor vezetése nagyon tartalmas és izgalmas programot állított össze, a táborvezető Győr Béla MOA-tanácstag volt.
  Amikor odaértem, már voltak ott gyerekek ötödiktől nyolcadik osztályig. Mindenki jól érezte magát, beszélgettek, vagy játszottak, netán a szobájukat fedezték fel. Amikor mindenki megérkezett, ünnepélyes keretek között felhúztuk a zászlót: megnyitották a tábort. Kipakoltunk a bőröndjeinkből és vártuk, hogy elkezdődjenek a programok. Megismerkedtünk egymással, aztán sétáltunk a tó körül és leveleket kerestünk. Miután visszaértünk a sétából, agyagozni indultunk, és kiderült, hogy erre kellettek a levelek. Belenyomtuk az agyagba, és mire megszáradt, levél formája lett, ezt a tábor végén kiégetve megkaptuk.
  Másnap reggel zenére ébredtünk, mire észbe kaptunk, már öltözni kellett. Reggeliztünk, megkaptuk a hidegcsomagot és elindultunk. A kilátóba készültünk, 13 kilométer volt összesen az út. Az úton a kilátó felé nagyon sok magaslest láttunk. Legalább három-négy órát sétáltunk három pihenővel. Átkeltünk erdőn, mezőn, nagyon kifáradtunk. Amikor visszaértünk a táborba, olimpiai rejtvényeket oldottunk meg csapatokban.
  A következő reggel kimentük Bánki-tóhoz a strandra. A Magyar Kajak-kenu Szövetség támogatásával, valamint Hidvégi Vince, a Duna – Ipoly SE vezetője és kajakosai segítségével a Bánki-tó vizén a sárkányhajózás szépségeivel ismerkedhettünk meg. A gyakorlás után megalakított négy csapat a tó vizén kijelölt 200 méteres pályán, körmérkőzéses formában megmérkőzött egymással. Egy ügyetlen lány, aki előttem ült a hajóban, amikor evezett, úgy összefröcskölt, hogy az egész ruhám elázott, így vizes ruhában kellett hazamennem. A csaták után a csapatok részére az érmeket Dónusz Éva és Hesz Mihály olimpiai bajnokok adták át, a mi csapatunk második lett. Sajnos, a tábortűz elmaradt, mert esett az eső, úgyhogy ezt az utolsó estére tették át.
  A következő napon a Nógrádi várba mentünk. Sokat kellett sétálni, de ott megmutatták az egész várat. Elmentünk a Hesz Mihály Általános Iskolába is, kérdéseket tettünk fel a névadónak, és kitöltöttünk róla egy tesztet. A főzés a katlanokban és bográcsokban Wichmann Tamás és dr. Hesz Mihály irányításával, valamint a táborvezetés segítségével folyt. A jól sikerült termékeket közös vacsorán, jóízűen fogyasztotta el mindenki. Szombaton reggel mindenkiért jöttek a szülei, értem is.
  Nagyon jól éreztem magam ezen a pár napon, remélem, jövőre is lesz lehetőség Bánkon táborozni.

  A galéria 1 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, október 5 - 10:19

 • 01

  Évnyitó 2018-19

  Szeptember 3-án tartottuk iskolánkban a tanévnyitó ünnepséget. 458 diák, köztük 64 első osztályos lépte át az iskola kapuját. Bár az idő szomorú volt, a vidám nyári meleget a 2. b osztályos tanulók műsora visszaidézte. A műsor után Molnár Márta igazgatónő köszöntötte a tanulókat, szülőket, pedagógusokat, és ismertette a tanév feladatait.

  A galéria 3 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, október 5 - 10:28

 • 01

  Sommerlager Gosau 2018

  Sommerlager in Gosau - 01.07.-07.07.2018
  Auf schöne und erlebnisreiche Tage im Oberösterreich können 45 Schüler unserer Schule zurückblicken.
  In diesem Jahr führte uns die Reise nach Gosau, wo wir im Haus der Kreuzschwestern Quartier bezogen und im danebenliegenden Gebäude, im Haus der Begegnung, beköstigt wurden.
  Wie bereits auch in den vorangegangenen Jahren waren die Tage mit zahlreichen interessanten und abwechslungsreichen Programmen gefüllt. So besichtigten wir den Stift Melk, machten Wanderungen, bei denen wir die faszinierende Bergwelt erleben durften, lernten Bad Ischl und die Kaiservilla kennen, besuchten die Hallstätter Salzwelten und die Koppenbrüllerhöhle.
  Neben den Freizeitprogrammen erhielten die Schüler im Bundesgymnasium in Bad Ischl auch Deutschunterricht.
  Voll mit Eindrücken und Erlebnissen und in Vorfreude auf das nächste Sommerlager kehrten alle Schüler wohlbehalten nach Budapest zurück.

  Christine Lück - Deutschlektorin

  A galéria 19 képet tartalmaz.

  Utolsó módosítás: 2018, szeptember 23 - 18:10