Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola
Magyar
Magyar
Német
Német
Diákhonlap
Videók
 

A magyar népmese napja a Comenius program keretében

Felelős: Antal Adrienn

A program ideje: 2010. szeptember 30.

A program célja: A tanulók ismerjék meg a víz szerepét az irodalomban. A gyerekek különböző magyar népmesék, mondák megtapasztalása mellett, találkozzanak a mesei vízi világgal, halászattal is. Az első és második osztályosok oldottan élvezzék az ehhez kapcsolódó játékokat, díszes termeket, ahol igazi mesevilágban érezhetik magukat. A harmadikosok és negyedikesek ismerjék fel a mesékből adódó bölcsességeket, vonják le a tanulságokat.

A Comenius projektben „A víz, mint a nemzeti és nemzetközi kulturális örökség része; dalok, hagyomány, irodalom” (Wasser-Teil des nationalen und internationalen Kulturerbes; Lieder, Brauchtum, Literatur) témakörhöz kapcsolódik.

A gyerekek, a mese adta élmények mellett, megismerkedtek a vízi világgal, a vízben és a vízparton élő állatokkal, növényekkel. A kollégák nagy hangsúlyt fektettek a Comenius program kapcsán a víz szerepére a magyar népmesékben, mondákban. A gyerekek bemutatták egymásnak a termeiket, jelmezeiket és a produkcióikat. Meghallgattuk A dudás, aki vizet fakasztott című mesét, a tanulók megismerkedtek Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című mesével, ehhez kapcsolódó kvízjátékban is részt vettek. A 4. a osztály előadásában láthatták A viharkirály és a gyöngykagyló című darabot. Egy másik teremben a balatoni mondavilágot fedezték fel a gyerekek, a Balatonban élő halakat tanulmányozták és foglalkoztak a halászattal is.

Galériánkat tekintse meg itt.