Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola
Magyar
Magyar
Német
Német
Diákhonlap
Videók
 

Víz és egészség. A víz, mint a kulturális örökségünk része

Játszóház
2010. 10. 08.
Felelős: Csík-Hollóházi Edit

Téma:
VÍZ és EGÉSZSÉG
VÍZ, mint a kulturális örökségünk része

A 2010/2011-es tanév első játszóházát a Comenius programhoz szorosan kapcsolódva szerveztük meg.

Célunk volt, hogy a gyerekeket a víz előfordulásának/hasznosításának változatosságával megismertessük, tartsák szem előtt ezen természeti kincsünk védelmének fontosságát, ismerjék meg népünk kultúrájának vízzel való kapcsolatát, változatos megjelenítését (dalok, festmények stb…)

Mindezeken túl a programokat úgy állítottuk össze, hogy kiemelt szerephez jusson a víz egészségmegőrző szerepe.

Programjaink voltak:

1.   Must készítése (Körös Krisztina – Molnár Katalin)

Aktualitása kettős volt. Szorosan kapcsolódott az őszi mezőgazdasági munkálatokhoz, a szürethez valamint a VÍZ témaköréhez – szőlőszemek víztartalmának befolyásoló tényezői, jelentősége stb…)

2.   Ásványvízkóstoló (Antal Adrienn)

Különböző palackozott ásványvizek kóstolása, esetlegesen osztályozása íz alapján.

3.Ásványvizek kémiai háttere (Vargyas Judit)

A gyerekek a tanárnővel beszélgettek az ásványvizek kémiai összetételéről – ásványi anyag tartalmáról. Kitértek arra, hogy a vizek ásványi anyag összetétel szempontjából miért hasznosak vagy kevésbé hasznosak, mely ásványi anyag miként járul hozzá szervezetünk működéséhez, esetenként akár gyógyításához.
Kísérlet: Patakvíz és iható csapvíz megfigyelése valamint összehasonlítása.

4.Vízzel kapcsolatos dalok, népdalok tanulása, éneklése (Ludányiné Rajna Gabriella)

Széles a Duna…
Hej Jancsika, Jancsika…

 5.Kézműves fogalkozás – Papírpohár készítés (Csík-Hollóházi Edit)

Hogyan, s miként készíthetünk papírból használható „poharat”? A gyerekek az általuk készített poharakkal mehettek a vízkóstoló állomásra.

6.Italok vízből – Gyógyteaház (Herege Éva)

Különböző gyógyteák és azok élettani hatásainak megismerése.

7.Kézműves foglalkozás – Gyümölcs- és zöldségfigurák  készítése (Sebestyén Anna – Pázmándi Klára)

Tevékenység közben lehetőség nyílt beszélgetni az:
öntözés fontosságáról (nagyüzemben-kertben)
víztakarékosságról
biogazdálkodásról
helyes táplálkozásról
a víz szerepéről a termések tisztításában.

A programban érintett tanulók száma: 150 tanuló az alsó tagozatról

Várható eredmények voltak:

Reményeink szerint megvalósul azon célunk, hogy a gyermekek jól érezzék magukat az aktív tevékenység közben, minek alatt új ismeretekkel, tudással gazdagodnak.

Jobban megismerik a vizet, megtanulják becsülni azt. Észreveszik és rögzül Bennük, hogy nélküle nem lenne élet a Földünkön - így annak megőrzése és védelme mindannyiunk közös feladata.

Legyenek büszkék arra, hogy hazánk szerencsés földrajzi helyzetének köszönhetően ásványvizekben, gyógyvizekben gazdag.

A programban részt vevő tanítók és tanárok:

Antal Adrienn
Csík Hollóházi Edit
Herege Éva
Körös Krisztina
Lapu Éva
Ludányiné Rajna Gabriella
Molnár Katalin
Pázmándi Klára
Sebestyén Anna
Vargyas Judit

Eredmények:

Betervezett programjainkat hiánytalanul sikerült lebonyolítanunk, a gyerekek azon túlmenően, hogy jól érezték magukat, rengeteg hasznos és új ismerettel gazdagodtak.
Sikerült „közelebb hozni” őket a VÍZ-hez, mint értékes lételemünkhöz, megbeszéltük és megismertük a:
vele való takarékosság fontosságát
szerepét az élőlények életében
kapcsolódását a népünk kultúrájához.

Galériánkat tekintse meg itt.