Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola
Magyar
Magyar
Német
Német
Diákhonlap
Videók
 

Magyar Templeton Program

Tisztelt Szülők! 

Iskolánk kiválóan akkreditált tehetségpontja, a Zuglói Hajós Tehetségpont szeretné felhívni a figyelmüket a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) által szeptember 15-én útjára indított Magyar Templeton Programra.
A Templeton World Charity Foundation hálózat célja világszerte a kiemelkedő kognitív képességekkel rendelkező tehetségek felkutatása, és kibontakozásuk támogatása. Ebben az évben először, kísérleti jelleggel, a MATEHETSZ közreműködésével a magyar gyerekek/fiatalok számára is lehetővé válik a megmérettetés, és a háromfordulós beválogatást követően a programhoz való csatlakozás.
 
Iskolánk tanulóit, így Önöket is első sorban a program 10 – 19 éves korosztályt célzó része érinti. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mit kell tudni erről az érdeklődőknek.
·        Ebben a korosztályban a kivételes, átütő kognitív képességek meglétének tesztelésével (nem az iskolai teljesítmény alapján!) a potenciális tehetségeket válogatják.
·        A válogatás három, egymást időrendben követő körben történik.
·        Első kör: szeptember 15 – október 20. : az országban minden fiatal kedve szerint kitöltheti az alábbi négy területen mérő online teszteket:
-          intelligencia (logikai feladatokkal a „fluid intelligenciát” méri)
-          szókincs (a „kristályos intelligencia” mérésére)
-          problémamegoldó gondolkodás (e-diarendszerrel)
-          munkamódszer (munkamemória, figyelmi mutatók)
A teszteredmények alapján az országos lefedettségű első körből 2000 jelentkező kap meghívást a második szint tesztjeinek kitöltésére november 15-ig.
Második kör decemberben: a kiválasztott 2000 fiatal számára, szintén online tesztek:
-          motiváció (elfoglaltságok, szabadidő, érdeklődés, kitartás, felnőtt (tanár) ajánlása
-          kreativitás (a divergens gondolkodás mérése e-diarendszerrel)
A második kör teszteredményei alapján 200 jelentkezőt választanak ki. Erről januárig kapnak értesítést az érintettek.
A tesztekről:
- adaptívak, kidolgozóik megoldották az életkori illeszkedést és az összehasonlíthatóságot. (A bejelentkezéskor megadott életkorhoz igazodva figyelembe veszik az életkori normákat. A 10 évesek tesztjeit máshol kezdik, és másféleképp jelzik vissza számukra az eredményeket, mint a 18 éveseknek.)
- bárhol (otthon, iskolában…) kitölthetők (a „csalás” lehetősége így fennáll – de nem érdemes…)
              - hozzáférhetők: www.templetonprogram.hu 
Harmadik körfebruárban:
-          Egyéni interjú a beválogatottakkal.
Tavasszal a 200 tehetségpalántát Junior Templeton Fellow-vá avatják. Ők a következő évben az alapítvány nyújtotta különleges, személyre szabott gazdagító programok kínálatával élhetnek.
A tesztek kitöltését iskolánkba járó tanulóknak ajánljuk, és kérjük Önöket, adjanak lehetőséget gyermeküknek a számítógépes tesztkitöltésre.
 
Üdvözlettel:
az iskola tehetséggondozó munkaközössége
 
Budapest, 2015. szeptember 17.